Επανέρχεται η κόντρα για τις εκλογές των κοσμητόρων

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Συμβούλιο του Ιδρύματος και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών λόγω του γεγονότος ότι μια εκ των υποψηφίων για τη θέση του κοσμήτορα της φιλοσοφικής σχολής, η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας κυρία Καραμολέγκου αποκλείστηκε από τη διεκδίκηση της θέσης της κοσμήτορος.

Το σκεπτικό του αποκλεισμού της καθηγήτριας κυρίας Καραμολέγκου φαίνεται ότι δεν έπεισε τη Σύγκλητο που μετά από συνεδρίασή της εκφράζει την αντίθεση σε λογικές που προκύπτουν από τη διατύπωση σκεπτικών και κειμένων, όπως αυτά που εξέδωσε το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ.

Επίσης, αποφάσισε να απευθυνθεί δια του Πρυτάνεως, αρμοδίως ερώτημα προκείμενου να ελεγχθούν οι νομικές πτυχές του ζητήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές από την πλευρά του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα δεν προχώρησε, επειδή η κυρία Καραμαλέγκου πρωτοστάτησε σε όλες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων που πρόσφατα οδήγησαν στο κλείσιμο του Ιδρύματος.


Η ανακοίνωση του Συμβουλίου

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο του Ιδρύματος, "με βάση τις εκ του νόμου αρμοδιότητές του, αφού εξέτασε λεπτομερώς τα κατατεθέντα βιογραφικά σημειώματα και τα υπομνήματα των εκλόγιμων, ως προς τα τυπικά προσόντα, υποψηφίων, συνάντησε σε προσωπική συνέντευξη όλους τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που έθεσαν υποψηφιότητα για να διαμορφώσει γνώμη σχετικά με τη διοικητική ικανότητα και τα άλλα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων.

Τα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν από τους/τις υποψηφίους τη γνώμη τους για τα ακαδημαϊκά ζητήματα και εν γένει προβλήματα που, κατά την κρίση τους, έχει η Σχολή στην οποία έθεσαν υποψηφιότητα και τους κάλεσαν να αναπτύξουν τους στόχους, τα σχέδια και τις προτεραιότητές τους για να τα αντιμετωπίσουν στη διάρκεια της θητείας τους. Έθεσαν επίσης ερωτήματα σχετικά με την τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, της Συγκλήτου και του Ιδρύματος συνολικά, καθώς και ειδικά ως προς φαινόμενα βίας και ανομίας.

Μετά από εκτενή συζήτηση των ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων, το Συμβούλιο Ιδρύματος αποφάσισε στη συνεδρίασή του να προτείνει στο καθηγητικό προσωπικό της Νομικής Σχολής την καθηγήτρια Διονυσία Καλλινίκου, της Σχολής Επιστημών Υγείας τους καθηγητές Μιχαήλ Κουτσιλιέρη και Ευστράτιο Πατσούρη, της Σχολής Θεολογίας τον καθηγητή Μάριο Μπέγζο, της Σχολής Επιστημών Αγωγής τους καθηγητές Ιωάννη Βρεττό και Δημοσθένη Δασκαλάκη, της Σχολής Θετικών Επιστημών τους καθηγητές Κωνσταντίνο Βαρώτσο, Αντώνιο Καλοκαιρινό και Μιχαήλ Σταματάκη, της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών τους καθηγητές Ιωάννη Δημητρίου, Μιχαήλ Σπουρδαλάκη και Μιχαήλ Τσινισιζέλη  και στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού τους καθηγητές Νικόλαο Γελαδά και Κωνσταντίνο Καρτερολιώτη.

Για τη φιλοσοφική σχολή δεν επιλέχθηκε υποψήφιος  σε αντίθεση με άλλες σχολές ενώ μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι «όλοι οι υποψήφιοι που επιλέχθηκαν δεσμεύθηκαν ότι θα έχουν αποφασιστική στάση απέναντι σε φαινόμενα βίας και παρανομίας, θα μεριμνούν για την πλήρη εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών του Ιδρύματος, θα συμβάλλουν στην  ουσιαστική λειτουργία της Συγκλήτου και θα συνεργαστούν στενά με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα θεσμικά όργανα του Ιδρύματος συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου". Το σκεπτικό του Συμβουλίου για τις επιμέρους επιλογές εστάλη στους Προέδρους των αρμοδίων τριμελών επιτροπών για ανάδειξη Κοσμήτορα Σχολής  και είναι στη διάθεση των υποψηφίων.


Οι αποφάσεις της Συγκλήτου

Μετά τη σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου του Ιδρύματος η Σύγκλητος σε συνεδρίασή της αποφάσισε τα εξής:

  • Εκφράζει την αντίθεσή της σε λογικές που προκύπτουν από τη διατύπωση σκεπτικών και κειμένων, όπως αυτά που εξέδωσε το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ.
  • Διαπίστωσε τα σοβαρά νομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά την τρέχουσα διαδικασία εκλογής Κοσμητόρων.
  • Αποφάσισε να απευθυνθεί δια του Πρυτάνεως, αρμοδίως ερώτημα προκείμενου να ελεγχθούν οι νομικές πτυχές του ζητήματος.

Καλόγηρος Βασίλειος