Παραπέτασμα φωτιάς χωρίζει διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Κίεβο

Ένα οδόφραγμα από φλεγόμενα ελαστικά διατρέχει την Πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο και από τη μια πλευρά του βρίσκονται διαδηλωτές και από την άλλη αστυνομικοί.

Σκληρές συγκρούσεις σημειώνονται για ακόμη μια μέρα στην Ουκρανία όπου η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Δεκάδες διαδηλωτές, πολλοί φορώντας κράνη, έχουν συγκεντρωθεί πίσω από το τείχος της φωτιάς και του καπνού, πετώντας σποραδικά πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, κάλεσε λίγο νωρίτερα αστυνομικούς και διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Γκρουσέφκσι του Κιέβου, σε εκεχειρία έως τις 20.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) απόψε, αναμένοντας το αποτέλεσμα των προγραμματισμένων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

"Θα επιστρέψω εδώ στις 20.00 η ώρα και θα σας ενημερώσω για τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

H κατάσταση πάντως παραμένει πολύ τεταμένη και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έστειλαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση.

"Υπάρχουν δύο λύσεις: να σταματήσει η αιματοχυσία και να διατηρηθούν στη ζωή όλοι όσοι είναι στη Μαϊντάν, το άλλο όνομα της Πλατείας της Ανεξαρτησίας", δήλωσε χθες βράδυ ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης Γιούλια Τιμόσενκο.
"Αν αυτός ο δρόμος δεν είναι αυτός που επιλέχτηκε, το λέω για μένα: δεν θα ζω ντροπιασμένος. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι μια σφαίρα στο μέτωπο", πρόσθεσε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντήσουν τον αρχηγό του κράτους σήμερα, μετά τις πρώτες χθεσινές άκαρπες διαπραγματεύσεις. (τελευταία ενημέρωση 13.58)

Οι σφοδρές συγκρούσεις που κλιμακώνονται από την Κυριακή στο κέντρο του Κιέβου, έχουν μετατρέψει τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων κατά της επιλογής της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διαιωνίσει την παραμονή της Ουκρανίας στη ζώνη επιρροής της Μόσχας σε αντάρτικο πόλης.