Δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση

Την άμεση παρουσίαση του ελληνικού δεκαετούς αναπτυξιακού σχεδίου προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ένα σχέδιο το οποίο θα υποδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τους κλάδους που θα συμβάλουν στην απασχόληση.

Σημειώνεται πως τον τελευταίο χρόνο ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ συντάσσουν την έκθεση για το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας (λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση της McKinsey & Company) εστιάζοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στο  πώς πρέπει να είναι το αναπτυξιακό της πρότυπο.

Η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου θα στηρίζεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και στην τόνωση των εξαγωγών και στόχος είναι να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Βασικό κομμάτι της έκθεσης αφορά στο ΕΣΠΑ και στην κατεύθυνση που θα πρέπει να στηρίζεται.

Το βάρος αναμένεται να δοθεί στους εξής τομείς:

- Ενέργεια. Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 80.000 θέσεις εργασίας.

- Τουρισμός. Μπορεί να προσφέρει 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 220.000 θέσεις εργασίας. Αναγκαία θεωρείται η ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος «ήλιος και θάλασσα» και της επέκτασής του με κρουαζιέρες, θαλάσσιο τουρισμό, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνες, λιμάνια για κρουαζιερόπλοια.

- Αγροτική παραγωγή. Ο αγροτικός τομέας μπορεί να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά 5 δισ. ευρώ και κατά 120.000 τις θέσεις εργασίας.

- Μεταποίηση τροφίμων. Ο κλάδος είναι δυνατό να προσφέρει επιπλέον Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία 6 δισ. ευρώ και 140.000 θέσεις εργασίας.

- Διεθνές εμπόριο. Είναι δυνατόν να δώσει Προστιθέμενη Αξία 4 δισ. ευρώ.

- Ναυτιλία. Τα έσοδα από την ναυτιλία ανέρχονται σε 12 δις. ευρω και στόχος θα είναι η προσέλκυση ναυτιλιακών επενδύσεων .

- Νέες τεχνολογίες. Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες, θεωρούνται ένα τμήμα της ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση.