Η διαρροή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στους ενστόλους, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με συζητήσεις επί συζητήσεων και σχόλια επί σχολίων :
Τα χρήματα αυτά θα φάνε το πρωτογενές πλεόνασμα...
Αν δικαιωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια, το κόστος θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ...
Να μην ξεχάσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξει με το πρωτογενές πλεόνασμα...
Οι δικαστές πρόλαβαν την κυβέρνηση, πριν αυτή ανακοινώσει την αποκατάσταση της αδικίας στους ενστόλους...
Όσα χρήματα χρειαστεί να δοθούν, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να τα καλύψουν...
Εγώ θα προτείνω κάτι άλλο :
Αντί να δοθούν χρήματα από το πρωτογενές πλεόνασμα σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους, και άλλες κοινωνικές ομάδες, που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις αποδοχές τους, να δοθούν στην αγορά. Δηλαδή, στις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, η στάση πληρωμών προς τις οποίες έχει εξασφαλίσει σημαντικό μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο κομμάτι εκείνο της οικονομίας, που έχει υποστεί πολλαπλασιαστικά τις επιπτώσεις από το κούρεμα των αποδοχών και την αύξηση της φορολογίας σε μισθωτούς και συνταξιούχους, και από τη στήριξη του οποίου θα αρχίσει η ανάκαμψη και η επιστροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πώς ;
Μπορεί τα λεφτά να μην είναι πολλά – σκεφτείτε ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 είναι 422 εκατομμύρια ευρώ -, αρκούν, όμως, για να αποπληρώσουν ένα μέρος των χρημάτων, που χρωστάει το κράτος. Και αυτό θα αποτελέσει ανάσα για – έστω και ένα ή δύο – κλάδους της αγοράς. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορέσουν είτε να αναπτυχθούν και να προσλάβουν προσωπικό, είτε να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους και να μη χρειαστεί να κλείσουν ή να απολύσουν εργαζόμενους.
Πάνω απ΄ όλα, με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα δώσει το στίγμα της, ότι στηρίζει την πραγματική οικονομία, ότι ενδιαφέρεται για επενδύσεις και πως κάνει κινήσεις προς την αποκατάσταση του κλίματος βαθιάς ύφεσης, που βιώνει η χώρα έξι χρόνια τώρα.
Επίσης, θα έχει κάνει ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της καινούριας αρχής με το επιχειρείν, αφού θα εξοφλήσει τα νομικά πρόσωπα, συμψηφίζοντας τις οφειλές του Δημοσίου με τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Και με τους μη έχοντες τι θα γίνει ; Πότε θα αποκατασταθούν οι αδικίες σε αυτούς ; Θα μείνουν πάλι στο “περίμενε” ;
Σωστά ερωτήματα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει σημαντικό μέρος του πληθυσμού, που όχι μόνο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις – κατακόρυφα αυξημένες – φορολογικές του υποχρεώσεις, αλλά δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα για την εξασφάλιση των βασικών του αναγκών. Η διοχέτευση, όμως, της όποιας ρευστότητας στην πραγματική οικονομία θα έχει περισσότερα και μεγαλύτερα οφέλη μακροπρόθεσμα και για τις συγκεκριμένες ομάδες.
Το δοκιμαζόμενο τμήμα του πληθυσμού μπορεί να το βοηθήσει η ίδια η κυβέρνηση, επιλέγοντας να το ελαφρύνει φορολογικά, μέσω της ταυτόχρονης λήψης επί της ουσίας μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, όπως – για παράδειγμα – η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων από τη μη απόδοση ΦΠΑ (έργο, που χρειάζεται περί τους δύο μήνες το πολύ για να αρχίσει να λειτουργεί, καθώς – όπως μου λένε – και έτοιμα προγράμματα υπάρχουν, και ο κατάλληλος “χώρος” για να φιλοξενήσει αξιόπιστα και χωρίς διαρροές τη μαζική εισροή δεδομένων, σε καθημερινή βάση).
Καλησπέρα σας.