Ξεκινά η διάσκεψη στη Γενεύη – Κόκκινη γραμμή η απομάκρυνση Άσαντ

Τρία χρόνια πριν η Αραβική Άνοιξη ξέσπασε στη Συρία. Η εξέγερση μετατράπηκε σε εμφύλια σύρραξη, εξαιρετικά αιματηρή και την πιο βίαιη και μακρόχρονη από όλα τα κινήματα της Αραβικής Άνοιξης στις άλλες αραβικές χώρες.

Μετά από πολλές αναβολές, αντιπαραθέσεις και ελιγμούς, αξιωματούχοι του συριακού καθεστώτος θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω με πολιτικούς εκπροσώπους των εξεγερμένων - τη λεγόμενη "συριακή αντιπολίτευση" στη Γενεύη της Ελβετίας.

Κόκκινη γραμμή η απομάκρυνση Άσαντ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Δαμασκού δήλωσε ότι το καθεστώς προσέρχεται με την ελπίδα να τερματιστεί η σύγκρουση αλλά με "κόκκινη γραμμή την απομάκρυνση Άσαντ".

"Το ζήτημα του προέδρου και του καθεστώτος αποτελούν κόκκινες γραμμές για εμάς και για το συριακό λαό, κανείς δε μπορεί να αγγίξει την προεδρία" δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, Ουαλίντ Μουάλεμ στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Σάνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ταυτόχρονα "την επιθυμία της Συρίας να στεφθεί με επιτυχία αυτή η Διάσκεψη, ως ένα πρώτο βήμα προκειμένου να ανοιχθεί ο δρόμος για ένα διάλογο μεταξύ των Σύρων στο συριακό έδαφος, με στόχο να υλοποιηθούν οι προσδοκίες του συριακού λαού χωρίς την εξωτερική ανάμειξη…".

Υπό το βλέμμα των μεγάλων δυνάμεων

Δείτε: Ποιοι συμμετέχουν στη συνδιάσκεψη της Γενεύης

Στην ειρηνευτική συνδιάσκεψη της Γενεύης θα βρεθούν τα δυο εχθρικά στρατόπεδα υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των μεγάλων δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη: Σοκ από τις εικόνες βασανιστηρίων μέσα στις φυλακές της Συρίας

Στα χαρτιά, οι θέσεις των δύο πλευρών είναι ασυμβίβαστες. Το αίτημα της αντιπολίτευσης για πλήρη αποχώρηση του Μπασάρ αλ - Άσαντ , που είναι στην εξουσία από το 2000 δεν γίνεται δεκτό από το καθεστώς. Η επίσημη Δαμασκός από την πλευρά της θέλει να προωθήσει την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Είναι σαφές μεταδίδουν οι διεθνείς αναλυτές ότι οι διπλωμάτες στο συνδιάσκεψη δεν τρέφουν αυταπάτες έχοντας ήδη προειδοποιήσει ότι ο διάλογος θα είναι μια διαδικασία μακρά και επίπονη. Σε πρώτη φάση, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδιώξει να επιτύχει έστω μερικά απτά αποτελέσματα σε αυτές τις άκρως σημαντικές για το μέλλον της Συρίας ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους, την ανταλλαγή κρατουμένων και την κατάπαυση του πυρός.