Για νέα χιονοθύελλα προετοιμάζονται οι ανατολικές ΗΠΑ

Η ανατολική ακτή των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τη δεύτερη μεγάλη καταιγίδα του φωτεινού χειμώνα, δύο εβδομάδες μετά την πολική δίνη του "Ηρακλή", που άφησε πίσω της περισσότερους από 16 νεκρούς σε ΗΠΑ και Καναδά.

Με προβλέψεις για χιόνι έως και 30εκ, ισχυρούς ανέμους και τσουχτερό κρύο- με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν- η κυβέρνηση έκλεισε προληπτικά αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία σε διάφορες πολιτείες.  

Στη Νέα Υόρκη , το χιόνι άρχισε να πυκνώνει και οι αρχές προειδοποιούν για επικίνδυνες οδικές συνθήκες. Στην πόλη έχει εκδοθεί προειδοποίηση για χιονοθύελλα η οποία ισχύει έως τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης (13:00 ώρα Ελλάδος).

Σήμερα το πρωί ο υδράργυρος είχε πέσει στους -3 βαθμούς Κελσίου στη Νέα Υόρκη, ενώ αναμένεται να πέσει στους -12 βαθμούς το βράδυ με τους ανέμους να πνέουν με ταχύτητα έως και 56 χλμ. την ώρα.

Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη χιονόπτωση των τελευταίων τριών ετών. Μάλιστα, εξαιτίας της; κακοκαιρίας που ήδη έχει αρχίσει, ο Λευκός Οίκος ακύρωσε την καθημερινή ενημέρωση Τύπου και μια συνάντηση της επιτροπής εκλογική διοίκησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

 Oι θερμοκρασίες σε όλες τις ανατολικές πολιτείες αναμένεται να είναι 10 έως 25 βαθμούς πιο κάτω από το μέσο όρο. Σε αρκετές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους -18 βαθμούς Κελσίου αλλά οι ισχυροί άνεμοι θα την κάνουν να μοιάζει με -26.  Οι θερμοκρασίες αυτές, που είναι κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, θα διαρκέσουν έως το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

 Ήδη, πάνω από 2.500 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί και συναγερμός έχει σημάνει από τη Δυτική Βιρτζίνια στη Βοστόνη , με ειδικά έκτακτα δελτία και προειδοποιήσεις κατά μήκος των παράκτιων πόλεων.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους οδηγούς να "αποφύγουν κάθε μη απολύτως απαραίτητη μετακίνηση", καθώς διατρέχουν κίνδυνο τόσο λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου, όσο και εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας.