Μπορεί ένα βιβλία να εκδοθεί χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ όχι μόνο από τον συγγραφέα αλλά και από τον εκδότη; Όχι, είναι η απάντηση που έρχεται αυθόρμητα- και λογικά -στο στόμα όλων ειδικά εάν πρόκειται για βιβλία, η έκδοση των οποίων δε στερείται σε ποιότητα περιεχομένου, εικονογράφησης, στοιχειοθεσίας και γενικότερα επιμέλειας σε σχέση με "καλές" εκδόσεις που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου είναι ο άνθρωπος που έρχεται να ανατρέψει τα όσα ξέραμε μέχρι τώρα.
Ο κ. Λαμπαδαρίου είναι ο ιδρυτής των ψηφιακών εκδόσεων "Σαΐτα".
Και είναι ο άνθρωπος που αφήνει τα βιβλία να... πετούν ελεύθερα!
Γιατί τα βιβλία που εκδίδει ο οίκος Σαΐτα δεν χρειάζονται ούτε χαρτί, ούτε τυπογραφείο, ούτε βιβλιοδετείο. Αρκεί ένας υπολογιστής και η εθελοντική προσφορά μιας ομάδας δραστήριων και φιλόδοξων ανθρώπων, που θέλουν να προσφέρουν και να δημιουργήσουν.
Οι καινοτόμες ψηφιακές εκδόσεις "Σαΐτα" μπορεί να έχουν την έδρα τους στην Καβάλα, όπου ζει και εργάζεται ο δημιουργός τους, αλλά χάρη στον δυναμισμό, το επικοινωνιακό χάρισμα, τον αυθορμητισμό και την επιστημονική κατάρτιση του Ηρακλή Λαμπαδαρίου "ταξιδεύουν" σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για τον Ηρακλή Λαμπαδαρίου, πτυχιούχο Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το κέρδος είναι μια έννοια που προσπαθεί να παρακάμψει σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και την οργάνωση των εκδόσεών του.
Οι εκδόσεις Σαΐτα είναι ένας ψηφιακός μη εμπορικός εκδοτικός οίκος, ανοικτός σε όλους τους συγγραφείς που θέλουν να δουν τις ιδέες τους, τα έργα τους να "πετούν" ελεύθερα στο διαδίκτυο και όχι να... πετιούνται. Χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, χωρίς ψιλά γράμματα, χωρίς μυστικές συμφωνίες και χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις, οι εκδόσεις αυτές θέλουν να καλλιεργήσουν τον πραγματικό διάλογο, την αλληλεπίδραση και την ουσιαστική επικοινωνία του έργου με τον κάθε αναγνώστη από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το μόνο που ζητάει ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου από τους συγγραφείς είναι η άδειά τους να διανείμουν δωρεάν το έργο τους με άδεια Creative Commons. Φυσικά, ο συγγραφέας παραμένει ο κάτοχος του ηθικού δικαιώματος αλλά και κάτοχος του περιουσιακού δικαιώματος του έργου του, κάτι που δεν συμβαίνει με τους παραδοσιακούς εμπορικούς εκδοτικούς οίκους.
Οι εκδόσεις ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2012 και σέσα σε περίπου τρεις μήνες από την έκδοσή του, είχε ήδη διαβαστεί από περισσότερους από 20.000 αναγνώστες.
Όπως λέει ο ίδιος ο κ. Λαμπαδαρίου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: "σεν θα έλεγα ότι οι ψηφιακές μας εκδόσεις απειλούν τον χώρο του παραδοσιακού βιβλίου. Είναι το μέλλον του βιβλίου μέσα σ' έναν κόσμο οικονομικής εξαθλίωσης και όχι πλέον μιας απλής κρίσης, όπου τα χρήματα δεν φτάνουν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, πόσο μάλλον το αυξημένο κόστος για την αγορά έντυπων βιβλίων. Δεν απειλούν, επίσης, ούτε τους συγγραφείς και το πολύ δύσκολο και απαιτητικό τους έργο, που, δυστυχώς, σπάνια τους αναγνωρίζεται. Η ειλικρινής και ουσιαστική σχέση που αναπτύσσουμε με τους συγγραφείς τους δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώσουν έντυπα το έργο τους είτε σε κάποιον εμπορικό εκδοτικό οίκο, είτε σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα αυτοέκδοσης, είτε σε κάποιο τυπογραφείο χωρίς, όμως, τη δουλειά των συντελεστών μας. Δηλαδή, μπορούν να εκδώσουν έντυπα το έργο τους χωρίς το εξώφυλλο που τους έχουμε σχεδιάσει, χωρίς τη σελιδοποίηση που τους έχουμε κάνει, χωρίς τη φιλολογική επιμέλεια, χωρίς την εικονογράφηση όταν πρόκειται για παιδικό παραμύθι".
Σήμερα, οι ψηφιακές εκδόσεις Σαΐτα διαθέτουν συνολικά 75 βιβλία 200 και πλέον Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Απ' αυτά, τα 12 είναι στην αγγλική γλώσσα και ένα στην ιταλική.
Ο κ. Λαμπαδαρίου έχει γράψει και μερικά στιχάκια για να μας πει τι ακριβώς κάνει:
"Ο ισχυρός άνεμος της αγάπης για το βιβλίο,
το γλυκό αεράκι της δημιουργικότητας,
ο ζέφυρος της καινοτομίας,
ο σιρόκος της φαντασίας,
ο λεβάντες της επιμονής,
ο γραίγος του οράματος,
καθοδηγούν τη σαΐτα των Εκδόσεών μας"...