Μητρόπουλος: Δεν επιδέχεται έφεσης η απόφαση του ΣτΕ

“Το σύνολο του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα αφορά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων”, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι “η απόφαση αυτή είναι υποχρεωτικά εκτελεστή για την κυβέρνηση”.

Ο κ. Μητρόπουλος σημειώνει: “H απόφαση αυτή δεν επιδέχεται έφεσης, έχει κριθεί αμετάκλητα ως αντισυνταγματική όλη η περικοπή των μισθών στον δημόσιο τομέα και υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να επιταχύνει την καθαρογραφή, διότι τρέχουν και τόκοι από την επιτάχυνση της καθαρογραφής και την πλήρη συμμόρφωση”.

Ερωτηθείς αν η απόφαση αυτή θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, απαντά: “Δικές μου ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι παρά το ότι είχαν προσφύγει στρατιωτικοί και εργαζόμενοι στα σώματα Ασφαλείας, το σκέπτικό της απόφασης είναι αποδομητικό του συνόλου των μνημονιακών παρεμβάσεων στα θέματα μισθών. Υπό αυτή την έννοια πράγματι αφορά και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο. Δεν αφορά βέβαια η απόφαση αυτή τον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα, όπου το σύστημα μισθών βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση. Το σκεπτικό, η επιχειρηματολογια, η δικανική κρίση, η βαθειά αντισυνταγματικότητα του τρίτου κύκλου των μνημονιακών παρεμβάσεων στους μισθούς πράγματι αφορά το σύνολο των εργαζομένων στον Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως την πρώτη σημαντική απόφαση που κρίνει και βγάζει εκτός Συντάγματος ολόκληρο το κεφάλαιο των μισθών του τρίτου μνημονίου. “Μπορούμε να πούμε ότι βγήκαν εκτός Συντάγματος οι διατάξεις των περικοπών για τους μισθούς στα ειδικά μισθολόγια, δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη απόφαση στις περικοπές του 2010 και του 2011, δηλαδή στις περικοπές του πρώτου μνημονίου, αλλά στις δραστικές περικοπές του τρίτου μνημονίου. Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική δικαστική εξέλιξη απονομιμοποίησης δικαστικής του μνημονίου”.