Εξετάζεται αν χωρεί άσκηση ένδικου μέσου κατά του βουλεύματος που τον αποφυλάκισε
Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης μπαίνει η αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε 401 χρόνια για παιδεραστία σε βάρος 36 παιδιών, Νίκου Σειραγάκη μετά από μόλις οκτώ χρόνια και έξι μήνες.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε τη διαβίβαση της δικογραφίας της υπόθεσης αλλά και του βουλεύματος που άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον κατηγορούμενο προκειμένου να διαπιστωθεί αν χωρεί άσκηση ένδικου μέσου.
Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο , σε αυτό το στάδιο, μπορεί μέσα σε ένα μήνα να ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα (σ.σ. η προθεσμία λήγει στις 22 Μαΐου ) ενώ σε διαφορετική περίπτωση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αναίρεση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Δικαστικοί κύκλοι ανέφεραν με νόημα πως τα περιθώρια που έχουν οι δικαστές, μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, είναι προκαθορισμένα και δεν αφήνουν περιθώριο επιλογών. Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωναν πως η αρμόδια επιτροπή που παρακολουθεί την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα θα αξιολογήσει και αυτό το ζήτημα.
Ο Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίστηκε, με περιοριστικούς όρους, από τις φυλακές των Γρεβενών στις 22 Απριλίου, έχοντας εκτίσει οκτώ χρόνια και πέντε μήνες, από τα συνολικά 25 έτη κάθειρξης που προβλέπονται ως ανώτατη εκτιτέα ποινή, δηλαδή τα δύο πέμπτα της συνολικής του ποινής.
Παράλληλα, είχε συμπληρώσει και 1.300 μεροκάματα στο κυλικείο των φυλακών για όσο χρονικό διάστημα παρέμεινε έγκλειστος.
Σύμφωνα με την πρόταση του διευθυντή της φυλακής ο κατηγορούμενος είχε συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια, ενώ είχε δείξει πολύ καλή συμπεριφορά, χωρίς παραπτώματα εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σειραγάκης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στο Ρέθυμνο, τον Δεκέμβριο του 2011, για κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος τριών ανηλίκων. Πρωτόδικα, τον Μάιο του 2013, καταδικάστηκε για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης, σε βάρος 36 παιδιών.
Το 2016, το Εφετείο ήρθε με την απόφαση του να «σφραγίσει» την πρωτόδικη ποινή καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλέπεται ισόβια κάθειρξη.