Τι λέει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού
Φαινόμενα σαν αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στις πλατείες με τη συγκέντρωση δεκάδων ανθρώπων, προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς για διασπορά του SARS-CoV-2, με κίνδυνο να χάσουμε ζωές και να επαναφέρουμε μέτρα επιζήμια για την οικονομία, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες διότι συντηρούν και ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
«Επανερχόμαστε στον αρχικό κίνδυνο και στην εκτίμηση ότι αν υπάρχει και ένας που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του ενός μπορεί να έχουμε πάνω από 400 με 500 νέα κρούσματα. Με μια θνητότητα που περιγράφεται παγκοσμίως 1 με 2% μπορεί να έχουμε και 5-6 θανάτους», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λινού. Είναι επικίνδυνα φαινόμενα αυτά, κάναμε πολύ κόπο να φτάσουμε εδώ και τέτοιες συμπεριφορές μάς γυρίζουν πίσω, προσθέτει.
Η κ. Λινού θέτει ένα βασικό ερώτημα: «Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν σέβονται τους περιορισμούς;». Σύμφωνα με την ίδια ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει μέσα από τα μηνύματα προστασίας να απευθυνθούμε στην ηλιακή ομάδα κάτω των 40. Αυτό εξηγεί, μας οδηγεί στην ανάγκη αφενός να σχεδιάσουμε νέα μηνύματα που να απευθύνονται σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών, διότι τα ισχυρά μηνύματα που είχαμε, απυθύνονταν στους ηλικιωμένους και αφετέρου, να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους με άλλους τρόπους, όπως μέσω των social media που χρησιμοποιούν περισσότερο.
«Τα νέα μηνύματα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο που θα μιλούν στη δική τους την καρδιά. Να στοχεύσουν στην ευαισθησία τους για τις γενιές που κινδυνεύουν και στο ενδεχόμενο να επανέρθουν μέτρα που θα φέρουν περαιτέρω προβλήματα οικονομικά και ανεργίας». Ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι υπαρκτός, καταλήγει και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό