Ξεκίνησε τη μείωση των πυρηνικών το Ιράν

Στην παύση του μεγαλύτερου μέρους του πυρηνικού του προγράμματος για εμπλουτισμό ουρανίου προχωρά το Ιράν, βάζοντας σε εφαρμογή τη συμφωνία με τους Έξι.
 
Η Τεχεράνη επιδιώκει με αυτό τον τρόπο μία πρώτη περιορισμένη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Η Κάθριν Άστον, εκπρόσωπος των Έξι, ανέφερε πως την ελπίδα της πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει στις επόμενες εβδομάδες.

Η διαδικασία τέθηκε σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων τεχνικών διαβουλεύσεων με τους αξιωματούχους της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα). 

Η τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι ξένοι επιθεωρητές ξεκίνησαν την αποσύνδεση ορισμένων φυγόκεντρων για εμπλουτισμό ουρανίου στη μονάδα του Νατάνζ. Λίγο αργότερα, την εξέλιξη επιβεβαίωσε και η ΙΑΕΑ.

Μάλιστα, η Τεχεράνη προχώρησε στον τελευταίο κύκλο διαβουλεύσεων για αναστολή του εμπλοτισμού ουρανίου μέχρι 20%, κάνοντας το βασικό βήμα για τη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου -υπό το συσσωρευμένο βάρος των οικονομικών πιέσεων που έχουν επιφέρει οι κυρώσεις, περιμένοντας σε αντάλλαγμα χαλάρωσή τους.