Νέες ρυθμίσεις σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών
Απλήρωτους φόρους που άγγιξαν το 1,6 δις. ευρώ είχαν αφήσει στην Εφορία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στο πρώτο δίμηνο του έτους πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία. Στα τέλη Φεβρουαρίου 1.268.819 φορολογούμενοι βρίσκονταν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Με την επέλαση του κοροναϊού οι πληρωμές φόρων και δόσεων ρυθμίσεων αμέσως πάγωσαν. Η εξόφλησή τους για όσους πλήττονται από την πανδημία έχει ανασταλεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου οπότε και δεν αναμένεται τους επόμενους μήνες μια νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το φθινόπωρο όμως οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα βουνό φορολογικών επιβαρύνσεων και εκκρεμοτήτων αφού στους φόρους που έχουν ανασταλεί θα έρθουν να προστεθούν το καλοκαίρι ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο ΕΝΦΙΑ.
Η καθιέρωση νέων σχημάτων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων καθίσταται επιτακτική για να μην γονατίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Σχετικές πρωτοβουλίες έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους απλήρωτους φόρους το πρώτο δίμηνο του έτους έρχονται απλώς να αναδείξουν την επιτακτική διάσταση νέων διευκολύνσεων.
Τα στοιχεία δείχνουν άλμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία κατά περίπου 1 δις ευρώ τον Φεβρουάριο καθώς οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 1,574 δις ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους έναντι 597 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Παλαιό και νέο ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στα 106,055 δις ευρώ με μικρή μείωση έναντι των 106,150 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Το «κλειδί» της μείωσης συνδέεται με αυξημένες εισπράξεις κυρίως από το συσσωρευμένο χρέος προ του 2020 καθώς με βασικό μοχλό τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αλλά και τις ρυθμίσεις μπήκαν στο ταμείο 683 εκατ. ευρώ ( από τις παλαιές οφειλές) και 198 εκατ. ευρώ από τις «φρέσκες».
Η πανδημία βρήκε 1.268.819 φορολογούμενους υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και «κλειδωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς . Σε σχέση με τον Ιανουάριο στο πλήθος των φορολογουμένων υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης καταγράφεται μείωση κατά περίπου 10.000 ΑΦΜ. Η δυνατότητα των αρμοδίων αρχών όμως να επιβάλλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης διευρύνθηκε σε περίπου 30.000 ΑΦΜ ( από 1.778.016 σε 1.807.572).
Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο περιορίστηκε σημαντικά από τα 4.121.641 ΑΦΜ τον Ιανουάριο σε 3.993.521 τον Φεβρουάριο. Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν «παγώσει» υπό τη σκιά της πανδημίας.