Αντιμέτωπη με ένα γεγονός που δεν συναντά κανείς συχνά στην πολιτική ιστορία της χώρας βρίσκεται η κυβέρνηση... Πρόκειται για τη διαρκή αμφισβήτηση από συγκεκριμένα κέντρα του προσώπου του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που κατά καιρούς δημοσιεύονται δεν θα έπρεπε να έχει παραμείνει περισσότερο από ένα μήνα στην οδό Νίκης.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, πέρα από τη σημειολογία της όλης υπόθεσης, αυτή ακριβώς η απόπειρα αποδόμησης, που έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση συνολικά αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι επίκειται η έναρξη μιας από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, δείχνει να γνωρίζει τους ενορχηστρωτές αυτής της προσπάθειας αλλά και τα κίνητρά τους, δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο οικονομικό επιτελείο και χαρακτηρίζει «αστειότητες» τα σχετικά σενάρια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά και ποικίλα είναι τα αίτια της πολεμικής που ασκείται στον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας πληροφορείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από μερίδα των ΜΜΕ ότι μετακινείται μόνιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ή ότι μετακομίζει μόνιμα στις Βρυξέλλες, ή ότι αναλαμβάνει ειδική κρατική θέση που θα δημιουργήσει ο πρωθυπουργός.
Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν πολλοί είτε ηθελημένα είτε άθελά τους. Συγκεκριμένα, απέναντί του, ο κ. Στουρνάρας, είχε και πιθανώς έχει ακόμη:
1. Επιχειρηματικά συμφέροντα που πιθανώς να συνδέονται με μέσα ενημέρωσης ή να τα χρησιμοποιούν κατά περίσταση. Πρόκειται για κέντρα που θέλουν να επιβάλουν μια συγκεκριμένη πολιτική και δια αυτής να κερδίσουν οφέλη για τις επιχειρήσεις τους.
2. «Γαλάζια» στελέχη. Μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και δη εκπρόσωποι της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» δεν είδαν ποτέ θετικά την τοποθέτησή του στη θέση του υπουργού Οικονομικών, δεν τον θεώρησαν ποτέ μέλος μιας «πολιτικής ομάδας» και ο όρος «τεχνοκράτης» αντιμετωπίστηκε ως ασθένεια. Δεν είναι τυχαίο που οι πρώτες βολές εναντίον του υπουργού Οικονομικών προήλθαν από τη ΝΔ.
3. Ευ. Βενιζέλος – ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει κατά καιρούς σχολιάσει με δηκτικό τρόπο το έργο του υπουργού Οικονομικών, με αποκορύφωμα τα μάλλον ειρωνικά σχόλια που έκανε λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως το κλίμα είναι καλύτερο, αλλά όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες, μεταξύ των δύο ανδρών δεν υπάρχει «χημεία» και κατά συνέπεια τα «σύννεφα» δύσκολα θα φύγουν τελείως.
4. Οικονομική πολιτική. Παρά το γεγονός ότι όλοι στην κυβέρνηση συμφωνούν πώς η πολιτική που ακολουθείται είναι μονόδρομος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δημοσίως προκειμένου να αποφύγουν το πολιτικό κόστος παίρνουν αποστάσεις επιτιθέμενοι στον κ. Στουρνάρα.