Πως πουλούσαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για καινούργια

Σοκαριστικά είναι στα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν μονάδες εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων αυτοκινήτων να πουλάνε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για καινούργια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”, μεγάλη απάτη βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Τα περιστατικά ήρθαν στην επιφάνεια μετά από καταγγελίες ιδιοκτητών που είχαν αγοράσει καινούργια αυτοκίνητα και στη συνέχεια ανακάλυψαν πως τα πράγματα ήταν διαφορετικά από αυτά που τους είχαν υποσχεθεί κατά την αγορά του αυτοκινήτου τους.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι τα οχήματά τους δεν εμφανίζονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών καθώς φαίνεται πως δεν έχουν εισαχθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ στους φακέλους των αυτοκινήτων που δόθηκαν στους κατόχους ύστερα από εισαγγελική παραγγελία βρέθηκαν τρία Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης αντί για ένα, τρεις άδειες κυκλοφορίας αντί για μία και τα στοιχεία που αναγράφονται στα Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης δε ταιριάζουν με εκείνα που αναγράφουν οι άδειες κυκλοφορίας.

Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα που παρουσιάζει το Πιστοποιητικό Ταξινόμησης πολυτελούς μοντέλου, όπου η ημερομηνία εισαγωγής του προσδιορίζεται στα τέλη Αυγούστου του 2008. Παρόλ' αυτά όμως από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών εμφανίζεται περιορισμός ή απαγόρευση μεταβίβασης του αυτοκινήτου επτά μήνες νωρίτερα από την εισαγωγή του.

Το ζήτημα βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα, Διευθύνσεων Μεταφορών και τελωνείων, ενώ γνώστης της υπόθεσης είναι και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Τι να προσέξετε κατά την αγορά νέου αυτοκινήτου

-Όταν όμως Πιστοποιητικά Ταξινόμησης αναγράφεται χαρακτηριστικά η “Χώρα Προηγούμενης Ταξινόμησης” και είναι συμπληρωμένη η χώρα της ταξινόμησης τότε αυτό σημαίνει ότι έχουν εκδοθεί πινακίδες κυκλοφορίας σε άλλο κράτος, είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά.

-Στα παραστατικά επίσης φαίνεται το λιμάνι του Πειραιά. Τα πλοία όμως που φέρνουν τα Ι.Χ από Ιταλία δένουν μόνο πάτρα και Ηγουμενίτσα. Ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις.

-Είναι απαραίτητο να υπάρχει καταχώρηση στο Intrasat δηλαδή στο ηλεκτρονικό σύστημα που καταχωρούνται όλα τα τιμολόγια αγοράς στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

-Η δήλωση ειδικού φόρου κατανάλωσης και λοιπών φορολογιών πρέπει να εμφανίζει ως αποστολέα κάποιο εργοστάσιο παραγωγής και όχι "ένα αυτοκίνητο που πληροί εκ κατασκευής τις προδριαγραφές της οδηγίας ΕΟΚ 98/69 φάση Β' ή μεταγενέστερη φάση Β". Επίσης είναι σημαντικό να αναγράφεται η χώρα αποστολής, καθώς και η χώρα προορισμού.