Νεκρός ο αρχηγός των Τσετσένων ανταρτών;

Ο αρχηγός των Ισλαμιστών ανταρτών του ρωσικού Καυκάσου, ο διαβόητος Ντόκου Ουμάροφ, είναι "κατά 99,9%" νεκρός και σε καμία περίπτωση δεν θα απειλήσει τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ. 

"Είχα ήδη πει και στο παρελθόν ότι είχε πεθάνει, όμως αυτήν την φορά έχουμε στην κατοχή μας το αρχείο με την τηλεφωνική συνομιλία υποτιθέμενων "εμίρηδων", οι οποίοι μιλάνε για τον θάνατό του, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους και συζητούν για την υποψηφιότητα ενός νέου εμίρη", δήλωσε ο Καντίροφ.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο "όλες οι δηλώσεις για απειλές εναντίον των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι δεν έχουν καμία απολύτως βάση", προσέθεσε ο Τσετσένος πρόεδρος.

Ωστόσο,οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την πληροφορία περί θανάτου του αρχηγού των Τσετσένων αυτονομιστών.

"Δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Ντόκου Ουμάροφ σκοτώθηκε. Δεν έχουμε αυτήν την πληροφορία " δήλωσε πηγή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει μεταδοθεί η πληροφορία του θανάτου του "Εμίρη του Καυκάσου" Ουμάροφ χωρίς, ωστόσο, η πληροφορία αυτή να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε τον Ιούλιο, ο Τσετσένος αντάρτης είχε διακηρύξει ότι θα "εμποδίσει με κάθε μέσο" τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Σότσι, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Οι φόβοι ότι οι απειλές αυτές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, αναζωπυρώθηκαν από τις δύο επιθέσεις καμικάζι που στοίχισαν την ζωή σε 34 ανθρώπους την 29η και την 30ή Δεκεμβρίου στο Βόλγκογκραντ.