Ένα σπίτι άνω-κάτω… κυριολεκτικά!

Νομίζετε πως η ζωή σας είναι άνω-κάτω; Τότε τι να πουν και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του σπιτιού αυτού, στη Μόσχα της Ρωσίας; Το αμφιλεγόμενης αισθητικής αλλά οπωσδήποτε εντυπωσιακό ως σύλληψη και εκτέλεση σχέδιο, αφορά ένα «κανονικό» σπίτι, με μια μόνο διαφορά: είναι τοποθετημένο εντελώς ανάποδα!

Κι αυτό, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό του. Το παρκαρισμένο αυτοκίνητο, το σπιτάκι του σκύλου, ακόμα και όλα τα έπιπλα στο εσωτερικό, είναι τοποθετημένα ακριβώς ανάποδα απ’ το κανονικό. Οι αρχιτέκτονες έχουν δώσει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια, γεγονός που εντείνει την αίσθηση του αλλόκοτου σε όσους το επισκέπτονται.

Αν και το σπίτι φαίνεται να χτίστηκε κανονικά και να αναποδογυρίστηκε στη συνέχεια, στην πραγματικότητα χτίστηκε εξαρχής όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Το οίκημα κατασκευάστηκε για την Παν-Ρωσική Έκθεση τη βδομάδα που μας πέρασε. Τα πατώματα έχουν μετατραπεί σε οροφή, οι καρέκλες, τα τραπέζια, τα ντουλάπια και οι λάμπες κρέμονται από το πουθενά και η αίσθηση όσων το περιδιαβαίνουν θυμίζει έντονα τη ζαλάδα απ’ το τρενάκι του λούνα παρκ.

Το συγκεκριμένο σπίτι μπορεί να είναι το πρώτο στη Ρωσία, δεν είναι όμως το πρώτο στον κόσμο. Παρόμοιες κατασκευές έχουν πραγματοποιηθεί για εκθέσεις ή ως τουριστικά αξιοθέατα σε πολλές άλλες χώρες. Οι φωτογραφίες είναι αναποδογυρισμένες κατά 180 μοίρες, προσπαθώντας να αποδώσουν την περίεργη αίσθηση που βιώνει ο κάθε επισκέπτης.