Τον τάφο ενός άγνωστου -έως σήμερα- φαραώ, που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από περίπου 3.700 χρόνια, ανακάλυψαν Αμερικανοί αρχαιολόγοι στον αρχαιολογικό χώρο της Αβύδου, στην επαρχία Σόχαγκ, στη νότια Αίγυπτο.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας, η αμερικανική αποστολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ανακάλυψε τον τάφο και τη σαρκοφάγο του Φαραώ Σενεκμπάι.
Στη σαρκοφάγο και σε έναν τοίχο του τάφου βρέθηκαν βασιλικοί πάπυροι που αποκαλύπτουν το πλήρες όνομα του Φαραώ, το οποίο πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί. Ένα μικρό τμήμα του ονόματος του Φαραώ, είχαν διασωθεί στον περίφημο "Πάπυρο του Τορίνου", τον κατάλογο ηλικίας 3.000 ετών που περιέχει 300 ονόματα Αιγύπτιων ηγεμόνων.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τα λείψανα του φαραώ ο οποίος φαίνεται πως είχε ύψος 1,85 (φωτ). Εντόπισαν τα κανωπικά αγγεία στα οποία φυλάσσονταν τα εσωτερικά όργανα του νεκρού αλλά δεν υπήρχε όμως κανένα προσωπικό αντικείμενο του Σενεκμπάι, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο τάφος είχε συληθεί.
Η μελέτη του τάφου του Σενεκμπάι ενδέχεται να αποκαλύψει ότι οι Υξώς - ένας λαός σημιτικής καταγωγής που προερχόταν από την περιοχή της σημερινής Συρίας και είχε κατακτήσει την Αίγυπτο από τον 18ο αιώνα π.Χ.- ενδέχεται να μην κυριαρχούσαν σε όλη τη χώρα.
"Ο βασιλικός οίκος της Αβύδου, που ίσως ιδρύθηκε από τον Σενεκμπάι, είναι αιγυπτιακής καταγωγής και δεν ήταν υποταγμένος στους Υξώς", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις αρχές Ιανουαρίου το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνια είχαν εντοπίσει τον τάφο του φαραώ Σομπέκ χοτέπ Α΄, της 13ης δυναστείας.