Η Ολομέλεια απέρριψε τις προσφυγές που στρέφονταν κατά υπουργικών αποφάσεων
«Μπλόκο» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην ανέγερση κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη- Κουκάκι του Δήμου Αθηναίων, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (705 - 706/2020) απέρριψε τις προσφυγές που στρέφονταν κατά υπουργικών αποφάσεων οι οποίες οδηγούσαν στην αναστολή ή την ανάκληση της ανέγερσης κτιρίων κρίνοντας πως το Κράτος είναι υποχρεωμένο να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα «ώστε να εξασφαλίζεται στο διηνεκές η αποτελεσματική προστασία των μνημείων και του αναγκαίου για την ανάδειξή τους περιβάλλοντος χώρου, επεμβαίνοντας στο αναγκαίο μέτρο στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, στις αποφάσεις τους εντοπίζουν καθυστέρηση στην έκδοση προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των χρήσεων γης και των όρων δόμησης της περιοχής Μακρυγιάννη ωστόσο κρίνουν συνταγματικές τις διατάξεις που υπαγόρευαν την αναστολή των οικοδομικών αδειών λόγω δημοσίου συμφέροντος.
«Το επιβληθέν μέτρο της αναστολής κινείται εντός των πλαισίων της εξουσιοδοτήσεως και δεν θίγει υπέρμετρα την ιδιοκτησία, διότι δεν επιβάλλει πλήρη απαγόρευση δομήσεως αλλά μερική, επιτρέπει δε επαρκή εκμετάλλευση του ακινήτου με την ανέγερση οικοδομών μέχρι 17,50 μ.» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Απαντώντας δε στις αιτιάσεις ότι η Διοίκηση είχε επιτρέψει την ανέγερση άλλων υψηλών κτιρίων στην περιοχή η Ολομέλεια του ΣτΕ απαντά πως «δεν νοείται ισότητα στην παρανομία και συνεπώς, ακόμη και αν η Διοίκηση κακώς εφήρμοσε τον νόμο σε άλλες περιπτώσεις, δεν υποχρεούται η ίδια ούτε τα Δικαστήρια να τον εφαρμόσουν κακώς και στο μέλλον».
Σε ότι αφορά στην ανέγερση του κτιρίου εννέα ορόφων, με τρία υπόγεια, δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα, στην ίδια περιοχή (Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση) στην απόφαση των συμβούλων Επικρατείας βάρυναν και τα συμπεράσματα αυτοψίας μελών του ΚΑΣ, τόσο επί τόπου όσο και από τον Ιερό Βράχο, σύμφωνα με τα οποία το κτίριο υποβαθμίζει με το ύψος και τον όγκο του την Ακρόπολη, που αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ωστόσο, η Ολομέλεια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης από το αρμόδιο δικαστήριο στην περίπτωση που συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.