Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το θέμα τις ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και της εξάλειψης της, κάτι που απασχολεί κάθε γυναίκα. Ο δερματολόγος Δρ. Χρήστος Πρεβεζάς, απαντά σε συχνά ερωτήματα και μας καθοδηγεί σε όλα όσα θα πρέπει να προσέξουμε!
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονική μέθοδος που να προσφέρει μόνιμη αφαίρεση του τριχώματος. Ο όρος "μόνιμη ή ριζική" χρησιμοποιείται για λόγους marketing και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό που όμως συμβαίνει είναι η αισθητή μείωση του τριχώματος (μετατροπή των τριχών σε χνούδι που εκφύεται πολύ πιο αργά και πολύ πιο αραιά). Ο Αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ορίζει την αποτρίχωση με χρήση ιατρικού μηχανήματος ως "....τη σταθερή και μακράς διάρκειας μείωση του αριθμού των επανεκφυόμενων τριχών ως αποτέλεσμα ενός θεραπευτικού σχήματος που απαιτεί συνήθως πολλαπλές συνεδρίες και συντήρηση του αποτελέσματος ...".
Για την επίτευξη του αποτελέσματος πρέπει
- να πραγματοποιηθεί ένας αρχικός αριθμός συνεδριών ο οποίος ποικίλει σε αριθμό και συχνότητα ανάλογα με την περιοχή και το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου. Οι περιοχές του προσώπου απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών και μεγαλύτερη συχνότητα. Η ύπαρξη ασθενειών που επηρεάζουν την αύξηση των τριχών (πχ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) απαιτούν πιο πολλές συνεδρίες.
- να συντηρείται στη συνέχεια το αποτέλεσμα με συνεδρίες με αραιότερη συχνότητα.
Ποια είναι τα ιατρικά μηχανήματα που συνήθως χρησιμοποιούνται
Τα μηχανήματα αυτά ονομάζονται πηγές φωτός (light sources) και εκπέμπουν φως το οποίο έχει την ιδιότητα να στοχεύει τη χρωστική του δέρματος που ονομάζεται μελανίνη. Η χρωστική αυτή βρίσκεται στην τρίχα, στο δέρμα αλλά και στους οφθαλμούς.
Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση στη χώρα μας όσον αφορά στην ονομασία και στον τρόπο δράσης αυτών.
Οι συνήθεις πηγές φωτός που χρησιμοποιούνται είναι το LASER και το IPL (Intense Pulsed Light ή παλμικό φως). Αποτελούν δύο διαφορετικές τεχνολογίες εξίσου αποτελεσματικές. Τρόπος δράσης τους είναι η φωτόλυση, δηλαδή η καταστροφή του στόχου μέσω του φωτός ενός συγκεκριμένου στόχου. Στοχεύοντας, λοιπόν, την τρίχα αλλάζουν τον κύκλο ανάπτυξής της. Επομένως οι έννοιες φωτόλυση και IPL δεν είναι ταυτόσημες.
Το μηχάνημα τεχνολογίας LASER ονομάζεται ανάλογα με το στοιχείο που περιέχει. Αυτό δίνει και την ιδιότητα στο φως να στοχεύει την τρίχα. Για την αποτρίχωση χρησιμοποιούνται συνήθως LASER Αλεξανδρίτη, Διοδικά και NdYAG. Τα μηχανήματα IPL δεν έχουν τέτοιου είδους κατηγοριοποίηση.
Ποιο είναι η καλύτερη πηγή φωτός λοιπόν;
Και οι δύο είναι αποτελεσματικές. Πρέπει και η συσκευή να είναι ασφαλής και επώνυμη αλλά και ο χειριστής εκπαιδευμένος. Λόγω τη κρίσης, στην ελληνική αγορά έχουν εισβάλλει πολλές συσκευές χαμηλής αποτελεσματικότητας κυρίως ασιατικής προέλευσης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η θεραπεία με μία πηγή φωτός κοστίζει καθώς απαιτεί αναλώσιμα και συντήρηση της συσκευής που δεν επιτρέπουν την πτώση των τιμών σε επίπεδα εξευτελιστικά.
Προτιμάτε εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό με επώνυμη συσκευή και με καλές συστάσεις.
Είναι επικίνδυνες οι πηγές φωτός ;
Σε κάθε θεραπεία πρέπει να ακολουθείται το πρωτόκολλο ασφάλειας όπως η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών. Η λανθασμένη χρήση του μηχανήματος μπορεί να προσβάλλει τους οφθαλμούς καθώς ανευρίσκεται και εκεί η μελανίνη και να οδηγήσει σε τύφλωση. Επίσης, αποφεύγεται η έντονη έκθεση στον ήλιο δύο εβδομάδες πριν και μετά τη θεραπεία. Στα σκούρα δέρματα απαιτείται η χρήση συσκευών που είναι κατάλληλες καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εγκαύματος.
Ένας ακόμη μύθος είναι η δράση των πηγών στα εσωτερικά γεννητικά ή άλλα όργανα.
Οι πηγές φωτός δρουν στο επίπεδο του δέρματος και ουδέποτε επηρεάζουν λεμφαδένες, μαστούς, ωοθήκες και άλλα όργανα. Χάρη στην εντοπισμένη ή αλλιώς εκλεκτική τους δράση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τι μπορώ και τι δεν πρέπει να κάνω κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποτρίχωσης;
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μεθόδους που αφαιρούν την τρίχα από τη ρίζα όπως κερί, τσιμπιδάκι, συσκευές τύπου silknpeel. Αντίθετα μπορούμε να ξυρίζουμε ή να κόβουμε την τρίχα με οποιοδήποτε τρόπο καθώς και να χρησιμοποιήσουμε αποτριχωτική κρέμα (όχι όμως ξανθιστική).
Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;
Ο αριθμός και η συχνότητα των συνεδριών εξαρτώνται από
1. το χρώμα του δέρματος
Όσο πιο λευκό τόσο καλύτερο. Έχει μειωμένο κίνδυνο εγκαύματος και δυνατότητα χρήσης υψηλότερης ενέργειας.
2.Το χρώμα της τρίχας
Όσο πιο σκούρα τόσο το καλύτερο.
3. Την περιοχή προς θεραπεία
Ο κορμός και τα άκρα απαιτούν 5-6 συνεδρίες ανά 6-8 εβδομάδες ενώ το πρόσωπο 8-10 συνεδρίες ανά 4-6 εβδομάδες.
4. Το ιατρικό ιστορικό
Όταν συνυπάρχει ορμονική δυσλειτουργία (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κ.α.) ή κληρονομική προδιάθεση χωρίς υποκείμενο νόσημα για αυξημένο τρίχωμα σε θέσεις ανδρικής τριχοφυΐας απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός συνεδρίων. Ορθός είναι ο συνδυασμός με αντισυλληπτικά και αντιανδρογόνα για την επίτευξη και διατήρηση του αποτελέσματος.
Συνοψίζοντας, ο ιδανικός ενδιαφερόμενος για ιατρική αποτρίχωση είναι αυτός με λευκό δέρμα και μαύρη τρίχα καθώς και με απουσία επιβαρυντικών παραγόντων από το ιατρικό ιστορικό.
Πόσο συχνά θα έρχομαι μετά το τέλος του πρώτου κύκλου θεραπείας ;
Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των θεραπειών επιτυγχάνουμε ένα τρίχωμα λεπτό και αραιό.
Έκτοτε, ο ενδιαφερόμενος έρχεται όταν το επιθυμεί δηλαδή όταν η πυκνότητα των τριχών είναι τέτοια που τον ενοχλεί αισθητικά. Το μεσοδιάστημα αυξάνεται αρχικά από 2 σε 4 ή 6 μήνες και στη συνέχεια φθάνει και τους 6-12 μήνες. Πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι η επανέκφυση των τριχών ποικίλει από άτομο σε άτομο.
Δρ. Χρήστος Πρεβεζάς
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος