Η Μικρά Αγγλία της Ιωάννας Καρυστιάνη: Το βιβλίο-έμπνευση της ταινίας

Το µυθιστόρηµα της Ιωάννας Καρυστιάνη Μικρά Αγγλία κυκλοφόρησε το 1997 και από τότε διατηρεί συνεχή ετήσια αναγνωσιµότητα, έχοντας αναδειχθεί σε ένα από τα µεγαλύτερα long seller βιβλία της ελληνικής αγοράς.

Από την πρώτη στιγµή της κυκλοφορίας του, το βιβλίο απέσπασε διθυραµβικά σχόλια και προκάλεσε τον ενθουσιασµό τόσο των κριτικών όσο και των αναγνωστών, παραµένοντας σταθερά ψηλά στις προτιµήσεις και τις προτάσεις τους όλα αυτά τα χρόνια.

Με κεντρικό θέµα έναν καταδικασµένο έρωτα, το µυθιστόρηµα ξετυλίγει τη συνταρακτική ιστορία της οικογένειας Σαλταφέρου, µιας ανδριώτικης οικογένειας όπου ο ναυτικός πατέρας είναι κυρίως απών και "καπετάνισσα" του σπιτιού είναι η µάνα, µια γυναίκα που η µοναξιά την έχει σκληρύνει και δεν διστάζει να θυσιάσει την ευτυχία των παιδιών της για την οικονοµική ανέλιξη και καταξίωση.
 
Τον περασµένο µήνα βγήκε στη µεγάλη οθόνη η κινηµατογραφική µεταφορά του βιβλίου σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία αµέσως αγαπήθηκε από το κοινό, πήρε υµνητικές κριτικές, διαδόθηκε ταχύτατα από στόµα σε στόµα, µε αποτέλεσµα να την έχουν απολαύσει µέχρι σήµερα περισσότεροι από 300.000 θεατές.

Η µεγάλη αυτή επιτυχία της ταινίας αναζωπύρωσε και το ενδιαφέρον του κοινού για το µυθιστόρηµα της Ιωάννας Καρυστιάνη, µε αποτέλεσµα να επανέλθει πρώτο στις λίστες των ευπώλητων βιβλίων, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα 150.000 αντίτυπα.

Η Μικρά Αγγλία τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος το 1998.

Έχει µεταφραστεί και κυκλοφορεί στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στη Γερµανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.