Δεν του αρέσει να χάνει!

Όταν το παιδί σας χάνει, η αντίδραση του σας τρομάζει. Κλαίει, χτυπιέται και ο θυμός του κρατάει για πολλές ώρες. Πολλές φορές για να ησυχάσει του ζητάτε να συνεχίσετε το παιχνίδι και το αφήνετε να νικήσει. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας ώστε σταδιακά να καταλάβει ότι στη ζωή άλλοτε χάνουμε κι άλλοτε κερδίζουμε. Είναι καλό να μάθει να αποδέχεται τις μικρές του ήττες.

Να του τονίζετε την αξία της προσπάθειας.

Για να του δώσετε να καταλάβει είναι απαραίτητο το παράδειγμά σας. Πρέπει δηλαδή να διαπιστώσει πώς αισθάνεστε αλλά και πώς διαχειρίζεστε τις αναποδιές και τις ήττες της ζωής. Μπορείτε να του αναφέρετε και προσωπικές περιπτώσεις.

Αφήστε το παιδί να σας παρακολουθήσει ενώ παίζετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με το μπαμπά του. Εκείνος που θα χάσει θα φροντίσει να δείξει λίγο δυσαρεστημένος στην αρχή. Θα δεχθεί μέσα σε λίγα λεπτά την ήττα του με άνεση και θα καυχηθεί ότι την επόμενη φορά θα νικήσει εκείνος.

Σιγά σιγά το παιδί θα πάρει το μήνυμα και θα αρχίσει να αποδέχεται και να ξεπερνά τις αναπόφευκτες "αποτυχίες" που η ζωή επιφυλάσσει λίγο πολύ σε όλους.