Μπορεί το σεξ να μας κάνει πιο έξυπνους;

Και ποιος δεν θα υποδεχόταν ενθουσιωδώς την είδηση: κάντε σεξ για να γίνετε πιο έξυπνοι. Μα γίνεται αυτό; Καλά νέα: η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι όχι.

Δυο έρευνες, μια από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των ΗΠΑ και μια από το πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα, έδειξαν ότι οι συχνές σεξουαλικές επαφές και η έντονη σεξουαλικότητα οδηγούν στη γέννηση περισσότερων νευρικών κυττάρων! Πειραματόζωα που ενεπλάκησαν συχνά σε σεξουαλικές επαφές και περιπτύξεις, παρουσίασαν έντονη κινητικότητα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, την περιοχή που γεννιούνται οι νευρώνες (τα νευρικά κύτταρα). Επίσης παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις ως προς τις γνωστικές λειτουργίες και φαίνεται πως η σεξουαλική τους δραστηριότητα καταπολέμησε τις ζημιές που προκαλεί το χρόνιο άγχος στις λειτουργίες της μνήμης.

Αυτό που δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί είναι αν και άλλες συνιστώσες της λίμπιντο όπως π.χ. η αυτοϊκανοποίηση και η συχνή θέαση πορνογραφικού υλικού βοηθούν επίσης στη γέννηση νευρικών κυττάρων, έχει ήδη αποδειχτεί όμως ότι η παρακολούθηση πορνογραφικών εικόνων ενισχύει το κομμάτι εκείνο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ικανότητα αυξημένης εγρήγορσης και παρακολούθησης πολλών ερεθισμάτων ταυτόχρονα.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου λοιπόν... στο σεξ όμως οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή: είναι άλλο πράγμα να γεννιούνται στον εγκέφαλο μας πολλά νευρικά κύτταρα και άλλο να τα διατηρούμε και να τα κάνουμε γνωστικές επιδόσεις. Όπως υποστηρίζουν, το καλύτερο φάρμακο για αυτό είναι... συνδυαστικό: πολλές σεξουαλικές επαφές για να γεννιούνται νευρικά κύτταρα και κατόπιν επισταμένη, προσεκτική και συστηματική μελέτη, διάβασμα και εκπαίδευση για να τα διατηρήσουμε κιόλας!