Στουρνάρας: Μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης το 2014

Τη μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μελετά η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που παράλληλα δεσμεύτηκε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση θα παραμείνει καθ'όλη τη διάρκεια του 2014, και η κυβέρνηση θα πείσει την τρόικα να συνεχιστεί το μέτρο και για τα προσεχή χρόνια.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δε μειώνονται και άλλοι φόροι, αφού το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση κρίνεται ως επιτυχημένο, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι υπάρχει μία μικρή δημοσιονομική απώλεια, και αν γίνουν γενικευμένες μειώσεις φόρων η χώρα θα ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Χαρακτήρισε τον νέο φόρο στα ακίνητα πολύ πιο ορθολογικό και ελαφρύ από το “χαράτσι”, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία ανεπτυγμένη χώρα η οποία να μην επιβάλλει φορολογία στα ακίνητα.

Αναφερόμενος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, υπογράμμισε πως καμία επιχείρηση δε θέτει τέτοιο θέμα, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τρόικα έχει αρχίσει να πείθεται ότι δεν υπάρχει λόγος να πιέζει προς την απελευθέρωσή τους, επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του news.gr.

Ερωτηθείς αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί "κούρεμα" χρέους, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τα συντάγματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες διακρατούν το συντριπτικό μερίδιο του ελληνικού χρέους, και θα ήταν άδικο ειδικά για τις πιο αδύναμες χώρες να χάσουν τα χρήματά τους.

Για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την εμπλοκή της επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασίας Σακελλαρίου, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως έχει μελετήσει την υπόθεση και η κ. Σακελλαρίου δε συμμετείχε στο συμβούλιο που επικύρωσε τις “ύποπτες” αποφάσεις, αλλά ανέλαβε μετά και “προσπάθησε να διασώσει ό,τι μπορούσε”.

Όσο για τη φημολογία που τον θέλει να αντικαθιστά τον Γ. Προβόπουλο στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως τα σενάρια αυτά δεν τον αφορούν.