Οι γυναίκες που θηλάζουν… αντεπιτίθενται

Ακτιβισμός για το περιβάλλον, για τις πολιτικές ελευθερίες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχει. Υπάρχει όμως ακτιβισμός και για το θηλασμό;

Απ’ ότι φαίνεται ναι, τουλάχιστον στο μακρινό Σίδνει. Πριν από μια βδομάδα, η Larissa Bakewell είχε επισκεφθεί ένα εστιατόριο μαζί με την 18 μηνών κόρη της. Όταν αποφάσισε να θηλάσει το μωρό δημόσια, η διεύθυνση της ζήτησε να το κάνει στο χώρο της τουαλέτας, καθώς κάποιοι πελάτες έδειξαν ενοχλημένοι. Η ίδια αρνήθηκε να το πράξει και αντιθέτως, έφυγε. Η ίδια, θηλάζει το παιδί της από τη γέννησή του και δήλωσε πως πρώτη φορά αντιμετώπισε τέτοια αρνητική στάση. Το δικαίωμα του δημόσιου θηλασμού, είναι κατοχυρωμένο στην Αυστραλία με τον Ομοσπονδιακό Νόμο περί Διάκρισης των Φύλων του 1984.

Η ομάδα “Lactivists”, που υπερασπίζει δυναμικά το δικαίωμα του δημόσιου θηλασμού, ισχυρίζεται πως είναι καίριο το να εξακολουθεί να διατηρεί την κοινωνική της υπόσταση μια γυναίκα, ακόμα και όταν θηλάζει. Με βασικό σύνθημα "Αν δε σας αρέσει, κοιτάξτε αλλού", η ομάδα στηρίζει τις θηλάζουσες μητέρες και στέκεται ενάντια στον αποκλεισμό τους. Παρ' όλη την προηγούμενη στάση της, η διεύθυνση του εστιατορίου επικοινώνησε με την Bakewell ζητώντας συγγνώμη και διαβεβαιώνοντάς την πως στο εξής η εν λόγω αλυσίδα θα εκπαιδεύσει κατάλληλα το προσωπικό ως προς τα δικαιώματα των θηλαζουσών μητέρων.