Έρχονται υπαίθριες αγορές, χωρίς μεσάζοντες, σε όλη τη χώρα

Υπαίθριες αγορές (Farmer Market) όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, από τη Χαλκιδική όπου βρίσκεται.

Όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης η λειτουργία των αγορών αυτών τους ευνοεί τους παραγωγούς που μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας και φυσικά και τους καταναλωτές, που τα αγοράζουν πιο φθηνά, αφού δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσοι σταθμοί.

Το πρόβλημα της ακαρπίας

Ερωτηθείς για το θέμα της ακαρπίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι “κανένας δεν περίμενε ότι ο περσινός ζεστός χειμώνας θα δημιουργούσε τόσο σοβαρό πρόβλημα στη φετινή παραγωγή ελιάς”, ενώ αποκάλυψε ότι για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει συνομιλήσει ακόμα και με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να δουν το τι μέλλει γενέσθαι. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς είναι μειωμένη σε ποσοστό 80% στο Νομό Χαλκιδικής, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον Μάιο, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση δάκου.

Όπως είπε η ελληνική γεωργία θα υποστηριχθεί με 20 δισ. ευρώ, μέχρι το 2020, το 2% εκ των οποίων θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο για την εισαγωγή νέων αγροτών στον κλάδο. Επεσήμανε δε ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η ελληνική γεωργία θα κάνει παραγωγική στροφή, ενώ τόνισε ότι θα είναι και υψηλά τα ποσοστά ενισχύσεων.

Για τα βιβλία εσόδων εξόδων που πρέπει να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου οι αγρότες με τζίρο άνω των 10.000 ευρώ ή και λαμβάνουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ, ο υπουργός τόνισε ότι είναι μια καινοτόμος ενέργεια και αποτελεί τομή για την ελληνική γεωργία, ενώ ανέφερε ότι έχει δοθεί και εγκύκλιος που θα βοηθά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.