Οικογένεια μάχεται για το δικαίωμα εγκύου να πεθάνει

Το δικαίωμα μιας 33χρονης εγκύου γυναίκας να φύγει "ήσυχα από τη ζωή" όπως λένε, ζητά η οικογένεια της, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η γυναίκα έχει κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκρή και κρατείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Η οικογένεια της ζητά να επιτραπεί από την πολιτεία να σταματήσουν τα μηχανήματα και η 33χρονη να " φύγει ήσυχα από τη ζωή".

Η 33χρονη Μαρλίζ Μουνιόθ, κατέρρευσε στην κουζίνα της , πιθανότατα από πνευμονική εμβολή, τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Ήταν τότε τεσσάρων μηνών έγκυος. Οι γιατροί του νοσοκομείου Τζον Πίτερ Σμιθ στο Φορτ Γουόρθ την κήρυξαν εγκεφαλικά νεκρή και η οικογένειά της ζήτησε να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη που την κρατά στη ζωή, καθώς όπως είπαν αυτή ήταν η δική της εκφρασμένη επιθυμία, την οποία είχε διατυπώσει όσο ήταν καλά.

Ωστόσο οι νόμοι απαγορεύουν να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο που οδηγεί στο θάνατο όταν πρόκειται για έγκυο γυναίκα. "Εμείς δεν αγωνιζόμαστε κατά της οικογένειας Μουνιόθ" ανέφερε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου που βρίσκεται η γυναίκα. "Ενεργούμε σύμφωνα με το νομικό δίκαιο" συμπλήρωσε.

Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, διότι συνδυάζει φλέγοντα ζητήματα όπως το δικαίωμα στη ζωή ή το θάνατο με την άμβλωση.

Σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη περίπτωση, οικογένεια στην Καλιφόρνια έκανε δικαστικό αγώνα για να κρατήσει στη ζωή την 13χρονη κόρη τους, η οποία επίσης διατηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη αν και οι γιατροί την έχουν κηρύξει εγκεφαλικά νεκρή μετά από προφανή ιατρικό λάθος κατά τη διάρκειας μια επέμβασης ρουτίνας στις αμυγδαλές.

Οι δυο αυτές περιπτώσεις απηχούν την υπόθεση της Τέρι Σιάβο από τη Φλόριντα η οποία είχε μείνει ζωντανή για χρόνια με μηχανική υποστήριξη καθώς ο σύζυγος και οι γονείς της διαφωνούσαν για το αν θα πρέπει να της επιτραπεί να φύγει από τη ζωή. Πέθανε το 2005 μετά από μια μακρά διαμάχη που έφτασε έως τις αίθουσες του Κογκρέσου.