Αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα για την Κομισιόν ο Γιούνκερ;

Όταν μπήκε το 2013, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, είναι... άνεργος. Ίσως όμως αυτό αλλάξει με τις ευρωεκλογές, καθώς ο Γιούνκερ εκδήλωσε σήμερα την προθυμία του να συμμετάσχει στην κούρσα για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο “τιμόνι” της Κομισιόν.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Inforadio, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι θα ήταν πρόθυμος να αναλάβει τη θέση αυτή “εφόσον το πρόγραμμα των εκλογών και ορισμένα άλλα πράγματα εξελιχθούν ομαλά".

Ο Γιούνκερ, που προέρχεται από το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα, ρωτήθηκε εάν θα επιθυμούσε να είναι ο βασικός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης συντηρητικής πολιτικής ομάδας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, ο νυν Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την εσωτερική αγορά. Ορισμένες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε ο νέος πρόεδρος να είναι ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός, όπως ο Ιρλανδός Έντα Κένι, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ ή ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν.

Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο συνέδριό του που θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου.