ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ – Απεβίωσε ο Αριέλ Σαρόν

Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 85 ετών, στο νοσοκομείο Τελ Χασόμερ όπου νοσηλευόταν, κοντά στο Τελ Αβίβ, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.   

Ο ισραηλινός πρώην ηγέτης βρισκόταν σε κώμα τα τελευταία οκτώ χρόνια, από το 2006,  ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη. 

Πριν από ένα μήνα η κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού αποσταθεροποιήθηκε και υποβλήθηκε σε μια κατεπείγουσα επέμβαση, η οποία όμως προκάλεσε νεφρική δυσλειτουργία και σοβαρές επιπλοκές στα ζωτικά του όργανα. Έκτοτε, όλα τα ιατρικά ανακοινωθέντα ήταν απαισιόδοξα.

Ο Αριέλ Σαρόν είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλική αιμορραγία την 4η Ιανουαρίου 2006, εν μέσω της εκστρατείας του για να επανεκλεγεί πρωθυπουργός.

Η οικογένειά του είχε αποφασίσει να διατηρήσει τον Σαρόν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, παρότι έκτοτε δεν έχει εμφανίσει καμιά ένδειξη ότι θα μπορούσε να ανανήψει.

Όταν ο  επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Καντίμα έπεσε σε κώμα, ηταν τότε ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ισραήλ και προβλεπόταν ότι θα κέρδιζε τις εκλογές.

Ο Σαρόν, πρώην στρατιωτικός, πρωθυπουργός από το 2001 ως το 2006, πιστώνεται την πρωτοβουλία για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.