Σε κίνδυνο βρίσκεται η χλωρίδα της Ευρώπης αφού σε περισσότερες από τις μισές χώρες της ηπείρου, οι μέλισσες έχουν εξαφανιστεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να γίνει επικονίαση των φυτών και έτσι αυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν.
Αυτό δείχνει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες.
Οι μελετητές αποδίδουν το πρόβλημα μεταξύ άλλων, στην επέκταση των φυτικών βιοκαυσίμων, τα οποία έχουν αυξήσει τη ζήτηση για περισσότερες ενεργειακές καλλιέργειες και, κατά συνέπεια, για περισσότερες μέλισσες.
Δείτε ακόμη: Πώς θα ήταν το σούπερ μάρκετ αν δεν υπήρχαν μέλισσες;
Η Ελλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ανήκει στην κατηγορία των προβληματικών χωρών, καθώς στον σχετικό χάρτη εμφανίζεται η προσφορά των μελισσών να καλύπτει πάνω από το 90% της σχετικής ζήτησης. Στην ίδια θετική κατάσταση βρίσκονται η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία κ.α.
Αντίθετα, η Βρετανία, η Φινλανδία και οι Βαλτικές χώρες βρίσκονται "στο κόκκινο", καθώς η προσφορά μελισσών καλύπτει κάτω από το 25% της ζήτησης.
Στην ίδια έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό "PLoS One", η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη διαχρονική αύξηση ενεργειακών καλλιεργειών σε όλη την Ευρώπη (717% μεταξύ 2005- 2010).
Σήμερα στην Ευρώπη εκτιμάται ότι "λείπουν" 13,4 εκατ. αποικίες μελισσών ή περίπου επτά δισεκατομμύρια μέλισσες. Το έλλειμμα αυτό καλύπτουν, σε ένα βαθμό, άλλα έντομα που παρέχουν ανάλογες "υπηρεσίες" επικονίασης των φυτών.
Ήδη στην Ευρώπη έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα προστασίας των μελισσών, όπως το μορατόριουμ στη χρήση εντομοκτόνων με νεο-νικοτινοειδή. Από την άλλη, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο το 10% των μεταφορικών καυσίμων της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως τα βιοκαύσιμα) έως το 2020, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι αγρότες να έχουν κίνητρο να στραφούν στις "ενεργειακές" καλλιέργειες- όμως θα πρέπει να υπάρχουν και τα ανάλογα έντομα για την ομαλή αναπαραγωγή αυτών των φυτών.