Η ώρα της μελέτης

Έχετε αρχίσει να αγχώνεστε με την πορεία του παιδιού σας στο σχολείο καθώς οι επιδόσεις του μέχρι τώρα δεν είναι τόσο καλές. Επιπλέον, όταν έρχεται η ώρα να διαβάσει και να κάνει τις εργασίες του, στο σπίτι επικρατεί πανικός. Αναρωτιέστε με ποιο τρόπο θα μάθει το παιδί σας να μελετά μόνο του;  Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Η επίδοση σχετίζεται με πολλές άλλες παραμέτρους και όχι απαραίτητα με τις ικανότητες του παιδιού. Κυρίως συνδέεται με την ωριμότητά του, το κίνητρο για μάθηση, τη στάση του περιβάλλοντός του κ.α.

Παρατηρήστε πώς μαθαίνει το παιδί σας. Ποια είναι τα δικά του χαρακτηριστικά όταν κάθεται να διαβάσει.

Εντοπίστε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του παιδιού σας και ενθαρρύνετέ το με βάση αυτά.

Το σπουδαίο είναι από την πρώτη κιόλας τάξη το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι η μελέτη είναι καθαρά δική του υποχρέωση.

Δώστε του να καταλάβει ότι είναι σημαντικό για το ίδιο κάθε ημέρα να μαθαίνει νέα πράγματα.

Συμφωνήστε μαζί του για το πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι. Δείξτε του εμπιστοσύνη αντί να του επιβάλλετε εσείς τι θα κάνει πρώτα.

Βοηθήστε το να θέτει μικρούς στόχους και να δουλεύει σταδιακά για να τους πραγματοποιεί.

Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να το συγκρίνετε με κάποιο άλλο που σας φαίνεται καλύτερο.

Κάθε σας προσπάθεια με το παιδί πρέπει να χαρακτηρίζεται από ηρεμία και πνεύμα συνεργασίας. Ο θυμός διαταράσσει τη σχέσης σας μαζί του.

Αν παρά τις προσπάθειές σας διαπιστώσετε ότι η απόδοση του παιδιού δεν ανταποκρίνεται στις ικανότητές του, ίσως χρειάζεται να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία.