Γεωργιάδης: Δική μου πρόταση η αύξηση στα τσιγάρα

Ως δική του πρόταση παρουσιάζει ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης την απόφαση για κατάργηση του 25ευρω στα νοσοκομεία με ταυτόχρονη αύξηση στη τιμή των τσιγάρων.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM σημείωσε: "Από την πρώτη μέρα, είχα πει ότι αν υπάρξει δημοσιονομικό ισοδύναμο, δεν έχω αντίρρηση να αποσυρθεί το μέτρο. Αυτό που είχα αντίρρηση ήταν να αποσυρθεί το μέτρο υπό την επίκληση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Από την πρώτη μέρα, λοιπόν, είπα ότι εάν συμφωνήσουμε σε δημοσιονομικό ισοδύναμο, το μέτρο μπορεί να αποσυρθεί. Δεν είχα ιδεολογική εμμονή. Το χθεσινό μέτρο, όμως, ήταν πρόταση δική μου και του κ. Στουρνάρα. Όταν ο πρωθπουργός μας ζήτησε το πρωί να συνεννοηθούμε με τον υπουργό Οικονομικών και να βρούμε εναλλακτικές προτάσεις, στείλαμε τρεις και επέλεξαν οι δύο αρχηγοί αυτή που γνωρίζετε. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή να βρούμε δημοσιονομικό ισοδύναμο, καθίσαμε κάτω και αυτό κάναμε".

Επέμεινε ότι το μέτρο του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες και είναι σωστό. "Πιθανόν με άλλον υπουργό στο μέλλον, θα δείτε ότι θα μπει, διότι δεν έχει να κάνει μόνον με την είσπραξη, αλλά με το συνολικό εξορθολογισμό του συστήματος. Δεν θέλω να συνεχίσω την υπεράσπιση του μέτρου, αλλά, παρόλο που δεν το είχα νομοθετήσει εγώ, όταν κατάλαβα τη λειτουργία του, το υπερασπίστηκα και το υπερασπίζομαι.

Με τα τσιγάρα πιθανόν να βγάλουμε και περισσότερα χρήματα, αλλά το μέτρο δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση και προχωράμε. Είναι 5 λεπτά στο πακέτο", ανέφερε.