Πιο βαθιά στις εσχατιές του Σύμπαντος από κάθε άλλη φορά κατάφερε να δει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA . Το "μάτι" της ανθρωπότητας στο διάστημα κατάφερε να δημιουργήσει μια εικόνα "βαθιού πεδίου".
Την εικόνα αυτή "συνθέτουν": τρομερές καταιγίδες που μαίνονται πάνω από καφέ νάνους και περίπου 3.000 άγνωστοι μέχρι σήμερα γαλαξίες οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί κατά τα δύο πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ).
Για τη νέα φωτογραφία χρειάστηκε να εκτεθεί η κάμερα του τηλεσκοπίου επί 50 ώρες, ώστε να συλλέξει επαρκές συμπαντικό φως, καταφέρνοντας έτσι να δει υπερβολικά αχνούς γαλαξίες, που βρίσκονται σε απόσταση άνω των 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι είναι "η βαθύτερη φωτογράφηση του σύμπαντος που έχει γίνει ποτέ".
Η πρώτη εικόνα "βαθιού πεδίου" του τηλεσκοπίου Χαμπλ είχε ληφθεί το 1996 και είχε γίνει αμέσως διάσημη. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί με τη νέα σειρά νέων εικόνων "βαθιού πεδίου" (με την ονομασία "Frontier Fields"), που άρχισε να τραβά η αναβαθμισμένη κάμερα του τηλεσκοπίου.
Ένα βασικό ερώτημα που αναζητά απάντηση, είναι να διαπιστωθεί πότε για πρώτη φορά εμφανίστηκαν γαλαξίες όπως ο δικός μας, όπως επίσης πότε εμφανίστηκαν οι πρώτοι-πρώτοι γαλαξίες στο σύμπαν. Οι γαλαξίες πιστεύεται ότι δημιουργούνται μέσα σε νέφη σκοτεινής ύλης, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Τρομερές θύελλες μαίνονται πάνω σε καφέ νάνους
Στο ίδιο αμερικανικό αστρονομικό συνέδριο που ανακοινώθηκαν τα ευρήματα του Hubble, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά αποκαλύφθηκαν θυελλώδεις μετεωρολογικές συνθήκες σε "αποτυχημένα" άστρα (καφέ νάνους). Οι ερευνητές παρατήρησαν 44 άστρα-καφέ νάνους και εξεπλάγησαν, όταν είδαν ότι σχεδόν στα μισά από αυτά φαίνεται να λαμβάνουν χώρα εντυπωσιακές θύελλες.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε τέτοια ουράνια σώματα μπορεί να βρέχει λιωμένο σίδερο και να "χιονίζει" καυτή άμμο, ενώ παράλληλα μαίνονται τρομεροί τυφώνες μαζί με εκτυφλωτικές αστραπές.
Διαβάστε ακόμη:
Ακόμη ένας γαλάζιος πλανήτης στο Σύμπαν στον οποίο βρέχει γυαλιά!
Ο Δίας και ο Κρόνος βρέχουν διαμάντια!
Μια περίεργη καταιγίδα σε σχήμα εξάγωνο