Γιατί το βιβλίο του Χίτλερ σαρώνει τα charts των e-books;

Μπορεί ο ίδιος να μην είναι δημοφιλής, το βιβλίο του όμως φαίνεται πως είναι.

Το μανιφέστο του Αδόλφου Χίτλερ, Ο Αγών Μου (Mein Kampf), που ο δικτάτορας έγραψε το 1923 σαρώνει τα charts των e-books στο διαδίκτυο.

Στο top 20 του iTunes’s Politics & Events chart, το βιβλίο βρίσκεται στην πρώτη θέση. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται τα βιβλία της Σάρα Πέιλιν (κυβερνήτης της Αλάσκα, υποψήφια αντιπρόεδρος του Τζον Μακ Κέιν στις εκλογές του 2008) και ένα μπεστ σέλερ του 17ου (!) αιώνα.

Όπως εξηγεί στο TIME o ειδικός, Chris Faraone, τα ebooks είναι το τέλειο format για όσους θέλουν να διαβάσουν αμφιλεγόμενα κείμενα. "Το Mein Kampf ακολουθεί τις ίδιες τάσεις με γνωστά ερωτικά μυθιστορήματα" λέει. Πολλοί αναγνώστες μπορεί να μη θέλουν να τους δουν οι άλλοι να διαβάζουν αυτό το βιβλίο ή να το έχουν στη βιβλιοθήκη τους αλλά ένα φθηνό ηλεκτρονικό αντίτυπο "μπορεί να κρυφτεί σε ένα folder ή να διαγραφεί", αναφέρει ο Faraone.

Το βιβλίο πάντως είναι τόσο διάσημο που το Amazon διαθέτει 6 διαφορετικές εκδόσεις του.

Ο Faraone κάνει λόγο για το φαινόμενο "50 αποχρώσεις του γκρι". Μπορεί να μην έχει βέβαια το Mein Kampf προβοκατόρικο ερωτικό περιεχόμενο αλλά είναι ένα προβοκατόρικο ρατσιστικό μιλιταριστικό κείμενο. Και τα δυο είναι βιβλία τα οποία έχουν πολυσυζητηθεί τον τελευταίο αιώνα και είναι εύκολο να τα έχει κάποιος στο Kindle του χωρίς όμως να το ξέρουν οι άλλοι.

Τέλος, καθώς το βιβλίο δεν είναι έντυπο (που σημαίνει ότι κοστίζει η εκτύπωση επειδή είναι πολυσέλιδο) είναι πολύ φτηνό και διατίθεται σε μορφή e-book μόλις προς 99 σεντς του δολαρίου.