Περίπου 350 αστυνομικοί της 'Άγκυρας που συμμετείχαν στις έρευνες και στις συλλήψεις πολιτικών προσώπων στην Τουρκία, καθαιρέθηκαν χθες τη νύχτα, ως μέρος της κυβερνητικής καταστολής αυτού που ο Ερντογάν ονομάζει "συνωμοσία" των αντιπάλων του, με σκοπό να τον ρίξουν από την εξουσία με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα.
Πολλοί από αυτούς ήταν ανώτατοι αξιωματούχοι των τμημάτων της αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος και πλέον θα αναλάβουν νέα καθήκοντα σε χαμηλόβαθμες θέσεις, σε τμήματα τροχαίας και τμήματα της επαρχίας.
Σύμφωνα με τη Hurriyet , περίπου 1.700 αστυνομικοί έχουν καθαιρεθεί από τις 17 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, από όταν έγινε γνωστό το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών στους κυβερνητικούς κόλπους.
Παρά όμως το τελευταίο κύμα "εκκαθάρισης", αστυνομία και εισαγγελία συνεχίζουν την έρευνα και τις συλλήψεις υπόπτων στο σκάνδαλο.
Σύμφωνα με το CNN Turk, τουλάχιστον 25 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων υπαλλήλων, συνελήφθησαν σήμερα, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τις δραστηριότητες του οργανισμού του λιμένα της Σμύρνης αλλά και της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων TCDD.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί το ισχυρό, υπόγειο κίνημα του ιμάμη Γιουλέν, Χιζμέτ (το οποίο που ασκεί επιρροή μέσω ενός δικτύου επαφών χτισμένο σε χορηγίες σχολείων και άλλων κοινωνικών οργανισμών και μέσων μαζικής ενημέρωσης) ότι "χειρίζεται" την αστυνομία και να θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Για το λόγο αυτό, ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε μαζική εκκαθάριση στο σώμα.
Από την πλευρά του, το Χισμέτ και ο θρησκευτικός ηγέτης Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο που ξέσπασε, όσο και την πορεία των ερευνών.
Διαβάστε ακόμα:
Στα όρια του πραξικοπήματος η κατάσταση στην Τουρκία