Σε…ανασχηματισμό προχωρά ο Πάπας

Τις πιο σημαντικές αποφάσεις του θα πάρει τις επόμενες εβδομάδες ο πάπας Φραγκίσκος,με την ονομασία των νέων καρδιναλίων που θα συμμετέχουν στο Κονκλάβιο.

Ο Φραγκίσκος θα επιλέξει τους "πρίγκιπες της Εκκλησίας" με βασικό κριτήριο να συμμερίζονται το όραμά του για την αναδιάρθρωση της εικόνας της Καθολικής Εκκλησίας και του Βατικανού. Οι Καρδινάλιοι που θα επιλεγούν απόν τον Ποντίφικα, θα τον βοηθήσουν στο παπικό του έργο και - μια μέρα- ένας από αυτούς θα εκλεγεί ο διάδοχός του.

Υπάρχουν επί του παρόντος 14 κενές θέσεις στο Κολέγιο των Καρδιναλίων για καρδινάλιους που θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν Πάπα.

Οι Εκκλησιαστικοί κανόνες θεωρητικά περιορίζουν τον αριθμό των "εκλογέων καρδιναλίων" σε 120 αλλά ο Φραγκίσκος μπορεί να αλλάξει ή ακόμα και να καταργήσει τον κανόνα.

Η επιλογή των καρδιναλίων θα είναι η σαφέστερη ένδειξη για την κατεύθυνση στην οποία θέλει να οδηγήσει ο Φραγκίσκος την ισχυρή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία των 1,2 δισ. πιστών αλλά και τι είδους άνθρωπος θέλει να τον διαδεχθεί.

ο Ποντίφικας θα πρέπει να αποκαλύψει τις επιλογές του πριν από το τέλος του Ιανουαρίου, ώστε να γίνουν οι προετοιμασίες για το εκκλησιαστικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά... διαρροή των πιθανών ονομάτων.