Σφαιρίδια που “κολλάνε”, η νέα θεραπεία για τον καρκίνο;

Μικροσκοπικά σφαιρίδια τα οποία προσκολλώνται στους καρκινικούς όγκους και τους καταστρέφουν ενώ παράλληλα αποτρέπουν την εξάπλωση της νόσου, προτείνει μια νέα επιστημονική έρευνα ως μια πολύ ελπιδοφόρα θεραπεία για τον καρκίνο.

Η πιο επικίνδυνη φάση για έναν καρκινικό όγκο είναι όταν αρχίζει να εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι ερευνητές από το Cornell University των ΗΠΑ σχεδίασαν νανοσωματίδια τα οποία διαχέονται στο αίμα και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα όταν αυτά ξεκινούν να εξαπλώνονται προς άλλα σημεία του σώματος. Όπως ανακοίνωσαν η επίδραση των σφαιριδίων αυτών ήταν "δραματική" αλλά χρειάζεται αρκετή έρευνα ακόμη μέχρι να καταλήξουν σε μια πλήρη και ολοκληρωμένη θεραπεία.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας για την επιβίωση ενός ασθενούς που έχει διαγνωστεί με καρκίνο είναι αν αυτός έχει γίνει μεταστατικός. Περίπου 90% των θανάτων από καρκίνο σχετίζονται όχι με την αρχική εκδήλωση της νόσου αλλά με τις μεταστάσεις της.

Οι ερευνητές του Cornell University δημιούργησαν νανοσφαιρίδια από την πρωτεΐνη Trial που ήδη έχει διαπιστωθεί ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και άλλες πρωτεΐνες που έχουν την ιδιότητα να προσκολλώνται στα κύτταρα. Αυτά τα νανοσφαιρίδια εγχέονται στο αίμα του πάσχοντος και προσαρτώνται στα λευκά αιμοσφαίρια. Όπως διαπίστωσαν όποια καρκινικά κύτταρα ήρθαν σε επαφή με τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία έφεραν τα σφαιρίδια αυτά, καταστράφηκαν.

Τα νανοσφαιρίδια αυτά προτείνεται από τους ειδικούς ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται ακόμη και πριν τις χειρουργικές επεμβάσεις και τις χημειοθεραπείες.