Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου για κοινοβουλευτικό έλεγχο της τρόικας και επιμένει στην ατζέντα που έχει συμφωνηθεί για το ελληνικό χρέος.
Ως "δοκιμασμένη πρακτική" χαρακτήρισε το σχήμα της τρόικας ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, και αυτό επειδή "εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εμπειρογνωμοσύνη".
Ο κ. Ζάιμπερτ αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ παρείχαν πλήρη στήριξη στην τρόικα σύμφωνα με τη Deutsche Welle, απορρίπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο την κριτική που της άσκησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Σε αυτή την συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται ότι η λειτουργία της τρόικας είναι μεν νόμιμη αλλά αμφιβάλλει κατά πόσο είναι και δημοκρατικά νομιμοποιημένη, καθώς δεν υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Γι' αυτό ο λόγο ο κ. Βενιζέλος ζητά να τεθεί η τρόικα υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη λογική αυτή απορρίπτει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ με την επιχειρηματολογία ότι δεν είναι η τρόικα αυτή που αποφασίζει αλλά οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης στη βάση των εκθέσεων της τρόικας. "Και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει για τη δημοκρατική νομιμοποίηση των υπουργών Οικονομικών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ.
Ένα άλλο δείγμα για τη νομιμoποίηση των αποφάσεων που σχετίζονται με την υπάρχουσα μορφή της δανειοδότησης είναι, κατά τον κ. Κότχαουζ, το γεγονός ότι στις αποφάσεις για τις δανειακές βοήθειες συμμετέχουν και εθνικά κοινοβούλια. Αυτό αφορά το ύψος της βοήθειας, τα μέτρα που αποτελούν μέρος του όλου πακέτου αλλά και την πορεία της υλοποίησής τους. Αυτές οι διαδικασίες καθώς και η "εκτενής" αρθρογραφία στα μέσα ενημέρωσης διασφαλίζουν δημοκρατική νομιμοποίηση όσο και διαφάνεια. Ας σημειωθεί ότι στην συνέντευξη του ο κ. Βενιζέλος είχε υποστηρίξει ότι "δεν υπάρχουν ρυθμίσεις όσον αφορά την ευθύνη και τη διαφάνεια της τρόικας".