Πότε καταγγέλλεται η σύμβαση ενός αναπληρωτή καθηγητή

Κατά καιρούς δημοσιεύονται αποφάσεις καταγγελίας σύμβασης αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο καταγγέλλεται συνήθως μια σύμβαση εργασίας είναι η αδικαιολόγητη απουσία ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού για 15 μέρες τουλάχιστον.  Η ποινή που επιβάλλεται στην περίπτωση αυτή είναι η αφαίρεση δικαιώματος διορισμού για πέντε χρόνια από την ημέρα της απόλυσης.

Άλλος ένας λόγος που έχει οδηγήσει διευθύνσεις εκπαίδευσης να καταγγείλουν τις συμβάσεις είναι η παράλληλη διατήρηση επιχείρησης και συμμετοχή σε εμπορικές εταιρείες. Επίσης η σύμβαση καταγγέλλεται σε περίπτωση που ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός εργάζεται σε ιδιωτικό σχολείο ή σε φροντιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η καταγγελία σύμβασης γίνεται για σπουδαίο λόγο αφαιρείται το δικαίωμα διορισμού αν δεν παρέλθει πενταετία.

Ακολούθως, παρουσιάζονται τα όσα ορίζει η νομοθεσία άλλα και οι περιπτώσεις εκείνες που εντάσσονται στους σπουδαίους λόγους:

"Καταγγελία της σύμβασης εργασίας από την υπηρεσία:

1. Η σύμβαση εργασίας μπορεί να καταγγελθεί από την υπηρεσία οποτεδήποτε για σπουδαίο λόγο. Σπουδαίο λόγο αποτελεί ιδίως:

α) Η παράβαση του άρθρου 38 παρ. 1 περ. α'. (Η  έλλειψη  πίστης  και αφοσίωσης προς την Πατρίδα και τα εθνικά  ιδεώδη, καθώς και η επιδίωξη με έργα ή λόγους της ανατροπής  με  βίαια  μέσα του υφιστάμενου πολιτειακού ή κοινωνικού καθεστώτος)

β) Η παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλο ειδικό ποινικό νόμο.

γ) Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον κατά συνέχεια ημέρες.

δ) Η παραβίαση απορρήτων της υπηρεσίας.

ε) Η διάπραξη μέσα σε ένα έτος, από τότε που έχει τελεστεί αδίκημα που τιμωρήθηκε τουλάχιστον με πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές ενός μήνα, άλλου αδικήματος που μπορεί να επισύρει την ίδια ποινή.

στ) Η κατά σύστημα ανάρμοστη συμπεριφορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων.

ζ) Η σοβαρή απείθεια στις νόμιμες εντολές των προϊστάμενων.

2. Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού γίνεται με απόφαση του αρμόδιου για την πρόσληψη οργάνου, μετά από σύμφωνα, αιτιολογημένη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Η λύση της σύμβασης εργασίας επέρχεται από ανακοίνωση της απόφασης στον απασχολούμενο".

Επίσης καταγγελία της σύμβασης μπορεί να γίνει και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Στις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 31, των παρ. 2 & 3 του άρθρου 32 και του άρθρου 33 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι απαγορεύεται ο υπάλληλος να ασκεί κατ’ επάγγελμα εμπορία, να μετέχει σε εταιρείες, να ασκεί έργα ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα (σχετικά τα άρθρα 56 και 57 του Συντάγματος) και ο ίδιος ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα τέκνα του να είναι μέτοχοι ανωνύμων εταιρειών που υπάγονται στον ειδικό έλεγχο της υπηρεσίας του.

2. Το προτελευταίο εδάφιο της παρ.16 του άρθρου 14 του ν.1566/1985 ορίζει ότι οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί δεν επιτρέπεται να διδάσκουν σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια.

Καλόγηρος Βασίλειος