Προγράμματα εγγυήσεων δανείων σε επιχειρήσεις με όφελος πάνω από 3,5 δις. ευρώ – Εντός των στόχων τα έσοδα του προϋπολογισμού τις 2 τελευταίες ημέρες του Μαρτίου
Μετά τα τέσσερα πακέτα στήριξης των επιχειρήσεων, εργαζομένων και επαγγελματιών η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ακόμα πακέτο με μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η ΄λήψη στοχευμένων δράσεων για τους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού, της ακτοπλοΐας και της ναυτιλίας. Μάλιστα όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει πολιτικές για την ανεργία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η κοινωφελής εργασία και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.
Ταυτόχρονα με την «επιστρεπτέα προκαταβολή» που θα δώσει μια ένεση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα «τρέχουν» τα εγγυοδοτικά προγράμματα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Το πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει την εγγύηση δανείων σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού. Για την υλοποίηση του εγγυοδοτικού προγράμματος θα δεσμευθούν κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να μοχλευθούν κατά τουλάχιστον 3,5 φορές. Οι πόροι θα εξασφαλιστούν από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Τα δάνεια που θα χορηγηθούν στις επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στην πρωτοβουλία εγγύησης δανείων θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν ορισμένα ελάχιστα κριτήρια φερεγγυότητας.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο Κontra Chanel αναφερόμενος στο μαξιλάρι των διαθεσίμων δήλωσε ότι «το θέμα είναι να υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι, όταν η χώρα βγει από την κρίση. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χρήση θα γίνει την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη ποσότητα, για να ρίξουμε όλα τα όπλα στη μάχη». Πρόσθεσε δε, ότι απ' τα έως τώρα στοιχεία, «η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο φαίνεται ότι δεν ήταν απογοητευτική», καθώς αρκετοί πολίτες εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Ειδικά τις δυο τελευταίες ημέρες του Μαρτίου οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τις οφειλές τους με αποτέλεσμα τα έσοδα του Μαρτίου να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η αγορά βρίσκεται σε καραντίνα.