Νέο ενδοκυβερνητικό πεδίο τριβής αποτελεί η εφαρμογή του μέτρου για την καταβολή των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία. Την αντίθετη του εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και δηλώνει ότι "θα επιμείνει μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και στο κοινοβούλιο για την επανεξέταση και κατάργησή του".
Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι από τις αρχές Οκτωβρίου είχε ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τόσο στη Βουλή όσο και σε συνάντηση μαζί του, την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία.
"Δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία", υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
Σχολιάζοντας δε το επιχείρημα του υπουργού ότι "το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί", τονίζεται στην ανακοίνωση ότι αυτό "έρχεται - όπως είχαμε και πάλι τονίσει- σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η Κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για μη εφαρμογή του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή)".
Σημειώνει δε πως "όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς".
Αιχμές κατά πάντων και κατά Αδωνι
Λίγο αργότερα και αφού είχαν μεσολαβήσει δηλώσεις και συνεντεύξεις του κ. Γεωργιάδη σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε με νεώτερη ανακοίνωσή του, αφήνοντας αιχμές κατά πάντων και του υπουργού Υγείας για το παρελθόν του σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης που έριχνε βολές κατά του μνημονίου.
Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ, αφού σημειώνει ότι "με αίσθημα ευθύνης ψήφισε όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και πάντα στόχευε και στοχεύει στη βελτίωση των ρυθμίσεων με στόχο την επάνοδο στην ανάπτυξη, την στήριξη τη απασχόλησης, την προστασία ευπαθών ομάδων, την αποκατάσταση αδικιών, τη διόρθωση οριζόντιων μέτρων ανάγκης", τονίζει πως αυτή είναι η γραμμή της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης και "η μόνη που αποδίδει αποτελέσματα και οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο".
Και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε αυτή την πολιτική γραμμή "όταν άλλοι περνούσαν την αντιμνημονιακή τους φάση ή άλλοι προστάτευαν την "παρθενία" τους με επιλεκτικές συμπεριφορές μικροκομματικής αυτοπροστασίας. Δεν δέχεται συνεπώς μαθήματα συνέπειας και αξιώνει σεβασμό της προσπάθειας του και κυρίως των θέσεων και προτάσεων του" υπογραμμίζει, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του.
Αντίθετοι στο μέτρο οι γιατροί
Την αντίθεσή του στο μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ, εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, εξωθείται "σε "αναγκαστική" αποφυγή της νοσηλείας.
Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση κατάργηση ή/και την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου και επαναλαμβάνει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.
ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση της δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας
"Το πρώτο βήμα της "μεταρρύθμισης" στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μπέζα, είναι η κατάργηση όλων των δομών υγείας του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και όλων των οργανικών θέσεων των εργαζόμενων κάθε ειδικότητας", αναφέρει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν την εγκληματική ανευθυνότητα και την αναλγησία τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αφήνουν τους πολίτες χωρίς δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, βάζουν τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων σε εργασιακές περιπέτειες και επιδιώκουν την απομάκρυνση των γιατρών καλώντας τους να ενταχθούν σε μια επισφαλή σχέση εργασίας που δεν έχει καμία σχέση με το ΕΣΥ, αφού πρώτα τους απολύουν έπειτα από είκοσι και πάνω χρόνια εργασίας".
"Η πλήρης κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επιβεβαιώνεται και με την εφαρμογή του "χαρατσιού" των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και του 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων. Αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική, αυτό θα είναι το μέλλον για κάθε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας", συνεχίζει η ανακοίνωση του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, και καταλήγει: "Μόνη λύση η άμεση απαλλαγή από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση".
ΚΚΕ: Νέα χαράτσια για την υγεία του λαού
"Η κυβέρνηση, τη νέα χρονιά φέρνει νέα χαράτσια για την υγεία του λαού με τα 25 ευρώ για την εισαγωγή των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε επιχειρήσεις, με το επιπλέον 1 ευρώ για κάθε συνταγή στην ήδη πανάκριβη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα. Η εξαίρεση, ορισμένων κατηγοριών ασθενών, από τα νέα χαράτσια που επικαλείται η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αναιρεί την εμπορευματοποίηση της υγείας, αλλά αντίθετα την επιβεβαιώνει" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.