Στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, είναι αφιερωμένη η στήλη "Το πορτρέτο της ημέρας", στο σημερινό φύλλο της ευρείας κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας "Κλάινε Τσάιτουνγκ".
Έχοντας ως τίτλο "Ο έξυπνος πρωταθλητής τένις" και παραθέτοντας αρκετά βιογραφικά στοιχεία του, με τους σταθμούς στην πολιτική του σταδιοδρομία, η εφημερίδα σκιαγραφεί τον άνθρωπο και πολιτικό, Α.Σαμαρα.
Το ότι σε λίγους μήνες θα γίνει 63 χρόνων, δεν φαίνεται στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ο λεπτός, αθλητικός πρωθυπουργός- ο οποίος στα νιάτα του υπήρξε Έλληνας πρωταθλητής τένις- μοιάζει να είναι το πολύ 55, σημειώνει στο δημοσίευμα.
Στη στήλη αναφέρεται πως συμμαθητές του στο Κολέγιο Αθηνών θυμούνται ότι ήδη, ως γυμνασιόπαιδο, είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει πρωθυπουργός, αλλά χρειάστηκε να περιμένει αρκετά μέχρι να εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την έδρα των αρχηγών των ελληνικών κυβερνήσεων.
Από τον Ιούνιο του 2012 έχει εκεί την έδρα του, αλλά το ερώτημα είναι για πόσο χρόνο, γιατί η θητεία του διαρκεί κανονικά μεν ως το 2016, ωστόσο η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία συρρικνώνεται και είναι ελάχιστοι οι παρατηρητές που πιστεύουν ότι ο κ. Σαμαράς θα αντέξει τόσο πολύ, γράφει η εφημερίδα.
Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, ο δρόμος στο ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα δεν υπήρξε για τον Αντ. Σαμαρά μια ευθεία γραμμή παρά το γεγονός ότι είχε πολύ καλές προϋποθέσεις, με τους εύπορους γονείς του - ο πατέρας του ήταν διακεκριμένος καρδιολόγος - να τον στέλνουν για οικονομικές σπουδές στο Amherst College στη Μασαχουσέτη, το 1976 να ολοκληρώνει το Master στο Χάρβαρντ και τον επόμενο χρόνο να εκλέγεται, μόλις 26 χρονών, για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Στα 38 του χρόνια ήταν υπουργός Οικονομικών και αργότερα Εξωτερικών, ανεβάζοντας τους εθνικιστικούς τόνους, κάτι που οδήγησε το 1993 σε ρήξη με τη Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ως μοναχικός αγωνιστής ίδρυσε ένα δικό του κόμμα, την «Πολιτική Άνοιξη», που όμως «άνθισε» για λίγο μόνον καιρό, για να επανέλθει ο ίδιος το 2004 στη Νέα Δημοκρατία, να εκλεγεί το 2009 αρχηγός της και να αναδειχθεί τον Ιούνιο του 2012, με τη βοήθεια του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, αρχηγός της κυβέρνησης, σημειώνει η "Κλάινε Τσάιτουνγκ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, που ήδη άρχισε, ο κ. Σαμαράς θέλει να αποδείξει ότι η επικρινόμενη σε ολόκληρη την Ευρώπη, Ελλάδα, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος.