Απεγκλωβίστηκαν οι 52 τουρίστες του Akademik Shokalskiy

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η επιχείρηση απομάκρυνσης με ελικόπτερο των 52 επιβατών του ρωσικού πλοίου που είχε εγκλωβιστεί στους πάγους της Ανταρκτικής από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Οι αυστραλιανές αρχές θαλάσσιας διάσωσης (Amsa) ανακοίνωσαν ότι "οι 52 επιβάτες του MV Akademik Shokalskiy βρίσκονται τώρα" στο αυστραλιανό πλοίο Aurora Australis.

Η επιχείρηση απομάκρυνσής τους από το πλοίο ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι, όταν ένα  κινέζικο ελικόπτερο κατάφερε- μετα από τρεις ημέρες προσπαθειών- να φτάσει και να προσγειωθεί στην περιοχή, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Το ελικόπτερο πραγματοποίησε πολλές 45λεπτες πτήσεις μεταξύ του ρωσικού και του αυστραλέζικου πλοίου για να μεταφέρει τους επιβαίνοντες σε ομάδες των δώδεκα. Οι διασωθέντες αποβιβάζονταν σε ένα νησάκι από πάγο, κοντά στο αυστραλέζικο πλοίο και έφταναν στο Aurora Australis περπατώντας (φωτ).

Οι επιβάτες του ρωσικού πλοίου που απεγκλωβίστηκαν ήταν τουρίστες Αυστραλοί και  Νεζοζηλανδοί καθώς και Βρετανοί επιστήμονες.

Στο MV Akademik Shokalskiy επέβαιναν επίσης 22 μέλη πληρώματος, τα οποία παρέμειναν στο πλοίο.

Ο επικεφαλής της αποστολής Κρις Τέρνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

"Καταφέραμε να φτάσουμε στο Aurora Australis σώοι και αβλαβείς. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Κινέζους και στην υπηρεσία της αυστραλιανής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη για θέματα Ανταρκτικής για την σκληρή δουλειά τους", έγραψε στο Twitter ο Τέρνι.

Το ρωσικό πλοίο αναχώρησε τον περασμένο μήνα από τη Νέα Ζηλανδία και αναμενόταν να επιστρέψει τον Ιανουάριο. Βρισκόταν μόλις 2 χιλιόμετρα από την ανοιχτή θάλασσα όταν παγιδεύτηκε στους πάγους την παραμονή των Χριστουγέννων αναγκάζοντας του 74 επιβαίνοντας σε αυτό να κάνουν Πρωτοχρονιά πάνω στο εγκλωβισμένο πλοίο.  

Οι επιβαίνοντες ήταν προετοιμασμένοι για μακρά παραμονή στο πλοίο, είχαν αρκετές προμήθειες και πέρασαν τις ημέρες τους παίζοντας επιτραπέζια παιγνίδια, κάνοντας βόλτες τους πάγους, παρακολουθώντας τους πιγκουίνους και κάνοντας μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών.