Η ταχύτητα με την οποία τρώμε μπορεί να ανεβάσει τον δείκτη της ζυγαριάς μας, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Μια ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου Texas Christian University μελέτησε το πώς η ταχύτητα που τρώμε επηρεάζει τις θερμίδες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε άτομα κανονικού βάρους, καθώς και σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Οι ερευνητές επίσης συνέλεξαν στοιχεία για τα συναισθήματα της πείνας και της πληρότητας πριν και μετά το γρήγορο ή αργό ρυθμό κατανάλωσης ενός γεύματος και την κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα ατόμων με φυσιολογικό βάρος και μια ομάδα υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων να καταναλώνουν δύο γεύματα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Το πρώτο γεύμα το έφαγαν σε χαμηλή ταχύτητα, λαμβάνοντας μικρές μπουκιές και μασώντας καλά ενώ το δεύτερο γεύμα σε μια γρήγορη ταχύτητα, για τα οποία είχαν εντολή να λαμβάνουν μεγάλες μπουκιές, να μασούν γρήγορα και να μην διακόπτουν καθόλου αφήνοντας το κουτάλι.
Από τα ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο τα άτομα με φυσιολογικό βάρος είχαν στατιστικά σημαντική μείωση στην κατανάλωση θερμίδων όταν έτρωγαν με αργό ρυθμό. Παρά τις διαφορές στην κατανάλωση θερμίδων μεταξύ των συμμετεχόντων με φυσιολογικό βάρος και των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, η μελέτη διαπίστωσε ότι και οι δύο ομάδες αισθάνθηκαν λιγότερο πεινασμένοι αργότερα μετά την αργή κατανάλωση του γεύματος από ό,τι μετά το γεύμα που έφαγαν γρήγορα.