Το να επιλέξει κανείς τα καλύτερα προϊόντα που άλλαξαν το σκηνικό στον τομέα της ψηφιακής βιομηχανίας μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επιστημονικές ανακαλύψεις και ξεπηδούν τα νέα, καινοτόμα, προϊόντα τεχνολογίας.
Έχοντας υπόψη δύο απλά κριτήρια (ευκολία στη χρήση και πώς επηρέασαν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που ακολούθησαν) ο αρθρογράφος της WallStreetJournal, Walt Mossberg, συνέταξε μια λίστα με 12 από αυτά:
1. Newton MessagePad (1993)
Μπορεί να μην ήταν και τόσο επιτυχημένο ως προϊόν, όμως είχε ένα χαρακτηριστικό πουαποτέλεσε τον προάγγελο της προηγμένης τεχνολογίαςτου σήμερα:μια πρώιμη μορφήτεχνητής νοημοσύνης.
2. Netscape Navigator (1994)
Το πρώτο επιτυχημένο πρόγραμμα περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό, που στη συνέχεια «κατατροπώθηκε» από το InternetExplorer της Microsoft. Άφησε όμως «βαριά κληρονομιά» και η επιρροή που είχε στην ψηφιακή βιομηχανία ήταν τεράστια.
3. Windows 95 (1995)
Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft που παγίωσε το γραφικό περιβάλλον του χρήστη και το «ποντίκι» ως τον τρόπο που λειτουργεί ένας υπολογιστής.
Μπορεί τα Macintosh της Apple να χρησιμοποιούσαν το σύστημα για μια δεκαετία και να ακολούθησαν κι άλλες εκδόσεις των Windows, όμως τα Windows 95 ήταν πιο εκλεπτυσμένα και εξαπλώθηκαν σε μεγαλύτερο κοινό απ' ό,τι είχαν κάνει τα Mac.
4. Palm Pilot (1997)
Ήταν ο πρώτος επιτυχημένος ψηφιακός, προσωπικός βοηθός: ο πρώτος υπολογιστής χεριού. Ακολούθησε η δημιουργία των πρώτων smartphones, Treo και οι βιβλιοθήκη εφαρμογών τους αποτέλεσαν τον πρόδρομο των σημερινών appstores.
5. Google Search (1998)
Ήταν πιο γρήγορη από τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης και είναι ακόμη και τώρα σχεδόν αδύνατο να εκτιμήσει κανείς τη σημασία της.
6. iPod (2001)
Το iPod της Apple ήταν το πρώτο digitalmediaplayer, που μπορούσε να χωρέσει 1.000 τραγούδια σε μια συσκευή στο μέγεθος μιας τράπουλας.
7. Facebook (2004)
Όπως το Netscape άνοιξε το δρόμο του διαδικτύου, έτσι και το Facebook μετέτρεψε το διαδίκτυο σε ένα κοινωνικό μέσο δικτύωσης. Σήμερα, το χρησιμοποιούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.
8. Twitter (2006)
Πολλοί το περιγράφουν ως τον «κύριο ανταγωνιστή» του Facebook, όμως το Twitter είναι κάτι διαφορετικό: κάτι σαν ένα παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων. Χρησιμοποιείταικάθε δευτερόλεπτοπροειδοποιώνταςτεράστια ακροατήριαγιατα πάντα: απόεπαναστάσεις μέχρι ενδιαφέρουσες απόψεις, ή ασήμαντες αναγγελίες... αρκεί να χωρούν σε 140 χαρακτήρες.
9. iPhone (2007)
Ήταν το πρώτο πραγματικά «έξυπνο» smartphone. Είναι ένας μικρός υπολογιστής-iPod-τηλέφωνο... σε μία συσκευή. Μετέτρεψε τον κόσμο του διαδικτύου δραματικά, αφήνοντας στην άκρη τους κλασικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δείχνοντας το δρόμο στις κινητές συσκευές.
10. Android (2008)
Η Google ακολούθησε γρήγορα το δρόμο που άνοιξε το iPhone με το λειτουργικό του σύστημα. Πλέον το Android είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα των smartphone με τη δική του τεράστια γκάμα εφαρμογών.
11. MacBook Air (2008)
Όταν το πρωτοπαρουσίασε ο Steve Jobs το έβγαλε μέσα από ένα... φάκελο. Ήταν ένα πολύ λεπτό και ελαφρύ laptop... που πλέον το συναντά κανείς... σχεδόν παντού, όπου γυρίσει το βλέμμα του!
12. iPad (2010)
Αντικαθιστά σταδιακά τη χρήση των laptop και το προτιμούν από μικρά παιδιά μέχρι επιτυχημένοι CEOs σε μεγάλες πολυεθνικές. Οι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει σχεδόν 500.000 εφαρμογές για το iPad, πιο πολλές από οποιαδήποτε άλλη ταμπλέτα.