Ευρωβαρόμετρο: Οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς

Εννέα στους δέκα Κύπριους πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στα κόμματα, και οκτώ στους δέκα στους βουλευτές, ενώ επιπλέον επτά στους δέκα δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Ευρωβαρόμετρο”.

Το 97% των Κυπρίων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα κακή ή πολύ κακή, ενώ για τους επόμενους 12 μήνες το 7% των Κυπρίων βλέπει βελτίωση της κατάστασης, το 72% επιδείνωση και το 19% στασιμότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Κύπριοι σε ποσοστό 58% την χαρακτηρίζουν κακή έως πολύ κακή, ενώ το 42% την χαρακτηρίζει καλή έως πολύ καλή. Στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 63% και 35% αντίστοιχα.

Για την κατάσταση της απασχόλησης, το 98% των Κυπρίων τη χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή, και μόνο το 2% θεωρεί ότι είναι καλή. Για τους 12 επόμενους μήνες μόνο το 5% προβλέπει βελτίωση της κατάστασης στην Κύπρο στον τομέα της απασχόλησης, ενώ το 74% προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση.

Στην ερώτηση για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η χώρα, το 64% των Κυπρίων θεωρεί ότι βρίσκεται σε λάθος πορεία, ενώ μόνο το 13% πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στην ερώτηση, εάν η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη σημερινή λιτότητα το 77% των Κυπρίων απάντησε θετικά και το 19% αρνητικά.

Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόνο το 17% των Κυπρίων, ενώ το 75% όχι. Οι μέσοι όροι στην ΕΕ ήταν 31% και 58% αντίστοιχα. Εμπιστοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη έχει το 18% των Κυπρίων, ενώ το 74% όχι.