Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Χάρη Τομπούλογλου

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του νοσοκομείου “Αγλαΐα Κυριακού”, Χάρης Τομπούλογλου, ο οποίος συνελήφθη την παραμονή των Χριστουγέννων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

"Πιστεύω στο Θεό και στη Δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί", δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων ο Χάρης Τομπούλογλου, κάνοντας λόγο για "σκευωρία" εις βάρος του. "Τα χρήματα που πήρα προορίζονταν για δωρεά στο νοσοκομείο. Οι υποχρεώσεις της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν πλημμελείς και γι αυτό φοβόταν μήπως κηρυχθεί έκπτωτη", υποστήριξε ο πρόεδρος του νοσοκομείου, που πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή, ενώ ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα εκβίασης και παθητική δωροδοκία.

Προηγήθηκε καταγγελία επιχειρηματία, προέδρου διαφημιστικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του νοσοκομείου απαιτούσε εκβιαστικά χρήματα, για να μην κηρύξει έκπτωτη τη συγκεκριμένη εταιρεία από το πρόγραμμα "Αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή", συνολικού ύψους 190.000 ευρώ.

Μετά την καταγγελία κινητοποιήθηκε η αστυνομία, και τρίτο άτομο που λειτουργούσε ως εκπρόσωπος του εν λόγω επιχειρηματία κατέγραψε με κρυφή κάμερα το διάλογό του με τον Χάρη Τομπούλογλου, όπου ο πρόεδρος του νοσοκομείου εμφανίζεται να απαιτεί “μίζα” ύψους 25.000 ευρώ και ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων “αυτοί θα πάρουν 190.000 ευρώ, εγώ να μην πάρω τίποτα;” και “τόσα λεφτά κυκλοφορούν, για μας δεν έχει;”.

Το ποσό των 25.000 ευρώ παραδόθηκε στον Χάρη Τομπούλογλου το μεσημέρι της Τρίτης, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, και στη συνέχεια ο πρόεδρος του νοσοκομείου το παρέδωσε σε συνεργό του, ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν και οι δυο από τους αστυνομικούς, που επιτηρούσαν την ευρύτερη περιοχή.

Ποιος είναι ο Χάρης Τομπούλογλου

Γεννήθηκε το 1959 στη Νέα Χαλκηδόνα, από γονείς (Λάζαρος και Φωφώ) Μικρασιατικής-Ποντιακής καταγωγής, γεννημένους στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τελείωσε το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας (Σπαθάρη) και το Λεόντειο Λύκειο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στη συνέχεια Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Δημόσιο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Lancashire. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Από το 1978 εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα, της οποίας σήμερα αποτελεί ανώτερο στέλεχος. Από το 1978 μέχρι το 1987 υπηρέτησε στο τοπικό υποκατάστημα της Ε.Τ.Ε. στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον τομέα εξωτερικού Εμπορίου και Συναλλάγματος.

Από το 1989 έως το 1993 διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού", ενώ την περίοδο 2005-2008 επανήλθε στο ίδιο νοσοκομείο ως μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας.

Την περίοδο 1989-1993 διετέλεσε Πρόεδρος του Ταμείου Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (Τ.Ε.Α.Α.Π.Α.Ε.).

Στις δημοτικές εκλογές του 1986, 1990 και του 1998, εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Χαλκηδόνας, μεταξύ όλων των συνδυασμών ενώ στις δημοτικές εκλογές του 1994 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος στη Νέα Χαλκηδόνα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45% την πρώτη και 48,5% τη δεύτερη Κυριακή.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 και του 2004, ως υποψήφιος βουλευτής της Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό ψήφων (26.000 και 27.000) ενώ στους Δήμους Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας αναδείχτηκε πρώτος.

Είναι μέλος του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας και του Ιωνικού Α.Σ. Νέας Φιλαδέλφειας.