Ο ιός πλήττει βαριά την πραγματική οικονομία
Ωρα αποφάσεων σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μαζί με τους επικεφαλής του ESM και της ΕΚΤ Κλάους Ρέγκλινγκ και Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζονται αποφασισμένοι για το «whatever it takes», να λάβουν δηλαδή όποιο μέτρο χρειαστεί για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην υγεία των Ευρωπαίων και οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία που πλέον βρίσκεται αγκαλιά με την ύφεση.
Ο ιός πλήττει βαριά την πραγματική οικονομία, μεταδιδόμενος μέσα από το εμπόριο που έχει κλονιστεί καθώς ξεκίνησε από την Κίνα, τις γραμμές μεταφορών (ναυτιλία, αερομεταφορές), τον τουρισμό και την κρουαζιέρα. Αναπόφευκτα οι συνθήκες αυτές και η καραντίνα στην οποία μπαίνουν η μια χώρα μετά την άλλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση πλήττουν δραματικά την κατανάλωση και την παραγωγή.
Η συνεδρίαση του Εurogroup θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και όπως ανέφερε ο Μάριο Σεντένο, ο πρόεδρος του Eurogroup, η αίσθηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και οι συντονισμένες προσπάθειες είναι άνευ προηγουμένου. «Η συνεδρίαση του Eurogroup θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στον δρόμο μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Είμαι πεπεισμένος ότι, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε τον φόβο και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας», τόνισε ο Μάριο Σεντένο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία θα είναι πιο σημαντικές από ό,τι είχε εκτιμήσει η κυβέρνηση αρχικά, ανέφερε χθες ότι η Ευρώπη θα γυρίσει από ανάπτυξη περίπου +1% σε ύφεση -1%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. «Αντίστοιχες θα είναι οι επιπτώσεις και στην Ελλάδα απλά θα παραμείνουν σε θετικό ρυθμό. Πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και μαζικά αλλά όχι να κατρακυλήσουμε στο παρελθόν» υπογράμμισε.
Στο σημερινό Eurogroup η κυβέρνηση όπως δήλωσε θέλει να πετύχει μια προστατευτική ασπίδα για την υγεία, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα διεκδικεί να ισχύσει για εμάς ό,τι θα ισχύσει και για τις άλλες χώρες στους δημοσιονομικούς στόχους και παράλληλα οι δαπάνες που θα γίνουν σχετικά με τους τρεις παραπάνω τομείς να εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό του καινούριου δημοσιονομικού στόχου» υπογραμμισε χθες ο υπουργός Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, θα ζητήσει την εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού και αυτών που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η κυβέρνηση πάντως ετοιμάζεται αμέσως το Eurogroup να δώσει το οξυγόνο στις επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά ή έχουν κάθετη πτώση στον τζίρο τους. Mε το νέο πακέτο των παρεμβάσεων που θα είναι κυρίως μέτρα που θα ανοίγουν τον δρόμο για την άντληση φτηνής ρευστότητας από τις επιχειρήσεις που γονάτισαν μπροστά στην επέλαση της πανδημίας και χρειάζονται νέα χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια, ανάλογα με το βάθος του προβλήματος ή έκτακτες ενέσεις από τον προϋπολογισμό για να σταθούν όρθιες.
Στο πακέτο αυξημένου κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται ακόμη παράταση του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και πάγωμα των δόσεων για οφειλές προς τις τράπεζες και τις εφορίες, για ένα ακόμη τετράμηνο.
Οπως οι άλλες χώρες έτσι και η Ελλάδα έχει ανάγκη από δημοσιονομικό χώρο για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για να προστατευθούν και να στηριχθούν κλάδοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες που πλήττονται από την πανδημία. Με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση εκταμιεύει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών στην Υγεία (υγειονομικό υλικό, 2.000 προσλήψεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ), ενώ σε 200-250 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα μέτρα επιδότησης των πολιτών που εργάζονται σε εταιρείες οι οποίες έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος για το χρονικό διάστημα που θα είναι εκτός δουλειάς. Το πακέτο θα διανθιστεί με μέτρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, όπως η πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό ή η αναστολή πληρωμής των οφειλών σε τράπεζες (δόσεις δανείων) και Εφορία (δόσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών).
Πρόκειται για έναν λογαριασμό ο οποίος θα αυξηθεί απότομα στο αμέσως επόμενο διάστημα εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Απρίλιο.
Με τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές να είναι εξαιρετικά λίγες (έχουν κλείσει καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, καζίνα, κομμωτήρια, πολυκαταστήματα), δηλαδή σουπερμάρκετ, φαρμακεία και φούρνοι, το κόστος των μέτρων για τα ειδικά επιδόματα και τις άδειες ειδικού σκοπού που θα χορηγηθούν σε εργαζόμενους γονείς θα είναι σημαντικά αυξημένο.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό