Αναβαθμίστηκε η παγκόσμια απειλή σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ
Πανδημία κοροναϊού κήρυξε πριν από λίγο την μέχρι σήμερα επιδημία σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, όπως μεταδίδει το Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY News.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, είπε ότι η «έκρηξη» του ιού Covid-19 «θα μπορούσε επισήμως να χαρακτηριστεί πανδημία». Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν. «Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος πάντως συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας ότι «η πανδημία δεν είναι μια λέξη, που μπορεί να χρησιμοποιείται ελαφρά τη καρδία ή απρόσεκτα» και υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια λέξη, που αν χρησιμοποιηθεί κακόβουλα, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραδοχή ότι όλα τελείωσαν, οδηγώντας σε περιττό πόνο και θάνατο».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό
Ο κ. Adhanom Ghebreyesus σημείωσε σχετικά με την αδυναμία αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού, ότι «δεν έχουμε δει ποτέ ξανά μια πανδημία, που προκάλεσε ένας κορωναϊός και δεν έχουμε δει ποτέ μια πανδημία, που να μπορεί να ελεγχθεί στο ξεκίνημά της». Συμπλήρωσε δε, ότι «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, από τότε που ειδοποίησε για τα πρώτα κρούσματα».
Η χρήση του όρου παγκόσμια πανδημία δεν αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισής του
Η χρήση του όρου παγκόσμια πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να περιγραφεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισής του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.
Ο δρ Μάικ Ράιαν είπε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και ότι ο διεθνής οργανισμός θα ήθελε να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη περίθαλψη για τους ασθενείς. Δήλωσε ότι εστάλησαν 40.000 τεστ για την ενίχνευση του κορονοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο τα ιατρικά εφόδια έχουν «πολύ μεγάλη έλλειψη» και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλες προμήθειες.
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ωστόσο άλλες χώρες «θα βρεθούν πολύ σύντομα στην ίδια κατάσταση με τον κορονοϊό».
Ο δρ Ράιαν είπε επίσης ότι υπάρχει «έλλειψη ανθεκτικότητας στα συστήματα δημόσιας υγείας ορισμένων χωρών και απηύθυνε έκκληση για καλύτερη παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και "βελτίωση σε αυτά που κάνουμε».
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους από την πλευρά του κάλεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό της επιδημίας.
«Μας προβληματίζουν βαθύτατα και τα ανησυχητικά επίπεδα της ταχύτητας και της σοβαρότητας του ιού και τα ανησυχητικά επίπεδα της αδράνειας. Έτσι καταλήξαμε στην αποτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία», δήλωσε.