«Ο ιός είναι εδώ»
Ως «δοκιμασία για την αλληλεγγύη, την λογική και την καρδιά μας» περιέγραψε την επιδημία του νέου κοροναϊού η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού και η προστασία των ευπαθών ομάδων. Επανέλαβε δε ότι έως και 70% του πληθυσμού της Γερμανίας μπορεί να μολυνθεί από τον κοροναϊό, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η επιδημία να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια. Εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτική σε ό,τι αφορά πιθανό κλείσιμο των συνόρων και επισήμανε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει αρκετή ευελιξία προκειμένου τα κράτη να αντιδράσουν σωστά στη νέα πρόκληση.
«Ο ιός είναι εδώ», δήλωσε η Καγκελάριος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο από κοινού με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και τόνισε ότι οι πολιτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης υπαγορεύονται από τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Διαβεβαίωσε δε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία των αρχών τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε κρατιδιακό επίπεδο και ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα την αποτροπή ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού, ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας. «Οι αγώνες ποδοσφαίρου με άδειες κερκίδες δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το Συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την εκλογή νέου αρχηγού, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 25 Απριλίου στο Βερολίνο. Σήμερα πάντως το κρατίδιο του Βερολίνου απαγόρευσε - για την ώρα μέχρι τις 12 Απριλίου - κάθε εκδήλωση η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 1000 άτομα. Τόσο η κυρία Μέρκελ, όσο και ο κ. Σπαν, ο οποίος είναι και υποψήφιος αντιπρόεδρος του κόμματος, σε συνεργασία με τον υποψήφιο Πρόεδρο 'Αρμιν Λάσετ, τόνισαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικές αποφάσεις και επικαλέσθηκαν το αίσθημα ευθύνης των συνέδρων.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις συνέπειες της επιδημίας, η Καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες στήριξης από την κυβέρνηση και έκανε λόγο για μέτρα που αφορούν το εισόδημα των εργαζόμενων που θα υποχρεωθούν να εργαστούν λιγότερες ώρες, ενώ επανέλαβε ότι θα ληφθούν μέτρα και για την στήριξη των επιχειρήσεων. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εξέλιξης, την οποία δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε. Αλλά το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο - και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η τραπεζική κρίση ήταν πιο «εύκολη» στην διαχείρισή της, καθώς μπορούσε κανείς ως έναν βαθμό να προβλέψει τις εξελίξεις. «Για τον κοροναϊό γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα, αλλά όπως σε όλες τις κρίσεις, η σύνεση και η αποφασιστικότητα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι προέχει να αντιμετωπιστεί η ουσία της κρίσης και κατόπιν «θα ασχοληθούμε με τις συνέπειες π.χ. για την τουριστική βιομηχανία, την οποία λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ'όψιν». Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της βοήθειας που ενδεχομένως θα χρειαστούν τα κράτη - μέλη, η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει «αρκετή ευελιξία». Η Ιταλία, ανέφερε ενδεικτικά, μπορεί χωρίς καμία ανησυχία να επενδύσει στο σύστημα υγείας της, ενώ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων θα προχωρήσει κανονικά.