Το “Μπανζάι” των Ιαπώνων στον αυτοκράτορα Ακιχίτο

Χιλιάδες Ιάπωνες συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τα Ανάκτορα του Τόκιο για να γιορτάσουν τα 80ά γενέθλια του αυτοκράτορα Ακιχίτο και να του ευχηθούν χρόνια πολλά.  

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και κρατώντας μικρές σημαίες, περίπου 25.000 άτομα συγκεντρώθηκαν κάτω από το μπαλκόνι του Ακιχίτο για να του ευχηθούν "Μπανζάι!" (μακροημέρευση). 

Ο Ιάπωνες μονάρχης χαιρέτησε από το μπαλκόνι των Ανακτόρων τους συμπατριώτες του, έχοντας δίπλα του την αυτοκράτειρα Μιτσίκο, τα δύο του παιδιά και άλλα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας. 

Ο Ακιχίτο, ευχαρίστησε θερμά τη σύζυγό του για την υποστήριξη της όλα αυτά τα χρόνια, λέγοντας: "Είναι μοναχική η αποστολή του αυτοκράτορα. Ωστόσο, η παρουσία στο πλευρό μου της αυτοκράτειρας ήταν για μένα συμπαράσταση και χαρά. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, που μπόρεσα να αναλάβω τον αυτοκρατορικό μου ρόλο με την αυτοκράτειρα στο πλευρό μου".

Η αυτοκράτειρα Μιτσίκο, κόρη βιομηχάνου, είναι η πρώτη κοινή θνητή στη σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας, που παντρεύτηκε, το 1959, μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας. Είναι, επίσης, η πρώτη αυτοκράτειρα, που μεγάλωσε η ίδια τα τρία παιδιά της, ετοιμάζοντας το φαγητό τους για το σχολείο.

Ο Ακιχίτο ανήλθε στο Θρόνο των Χρυσανθέμων το 1989, μετά το θάνατο του πατέρα του, Χιροχίτο.

Ο αυτοκρατορικός θρόνος συνεχίζει να εμπνέει μεγάλο σεβασμό στους Ιάπωνες, παρόλο που πλέον ο αυτοκράτορας -  ο οποίος πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο λατρευόταν ως θεότητα - περιορίζεται σε έναν εθιμοτυπικό ρόλο.